Kultúra

2017.03.14. 17:53

LDM szabadegyetem - Étkezés a 19-ik században

Veszprém– A tizenkilencedik században vált szokássá a napi háromszori étkezés, de például a teáskanna is ekkor jelent meg.

Kutasi Zsófia

A 19-ik századi étkezéshez kapcsolódó szokásokról, használati tárgyakról Kákonyi Anna történész tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum múzeumi szabadegyetemi sorozatában „Az asztal mindenkor oly oltár volt ” 19. századi asztali tárgyak és étkezési szokások címmel kedden a múzeumban. A történész kiemelte, az étkezés terén a kora újkori változások a 19-ik században terjedtek el, azonban a korszak vége nem tekinthető lezárásnak.

Fotó: Kutasi Zsófia

Kákonyi Anna beszélt az étkezések rendjéről, a terítékekről, a tárgyak, evőeszközök készítéséhez felhasznált alapanyagokról, továbbá kitért az ételekre, fogásokra is. Mint mondta, az étkezés a 19-ik században már a mai formáját mutatta. Ekkor alakult ki a napi háromszori étkezés mint szokás; a korábbi kettő mellett már a nap első szakaszában is étkeztek. Az elitnél a mellékétkezések sokszor főétkezés-számba mentek, ilyen volt például a villásreggeli és az ötórai tea. Az új meleg italok, azaz a kávé, tea, csokoládé fogyasztásával új tárgytípusok jelentek meg, mint például kávés/teás kannák, csészék. Korábban a nemesfém, az ezüst és az ón, a köznépnél pedig a fa tárgyak voltak jellemzőek.  A 19-ik században az ónt fokozatosan kiszorította a fajansz, de szintén kedvelt lett a keménycserép. A porcelánok közül a kvalitásos darabokat dísztárgyként is használták. A Herendi Porcelánmanufaktúra számos főúri megrendelést is kapott, ekkor alakult ki több jellegzetes herendi minta.

Fotó: Kutasi Zsófia

A Laczkó Dezső Múzeum múzeumi szabadegyetemi előadása az Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára. című kiállításhoz kapcsolódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!