Kultúra

2017.04.17. 16:30

Kurbucz M. Zsuzsannánál minden ecsetvonás egy megélt élmény

Balatonalmádi - Kurbucz M. Zsuzsanna útkeresése hosszúra sikerült, vargabetűkkel jócskán teleírva.

G. Takács Mária

Sorsának útvesztőit járva, a küzdelmes valósághoz álmodott magának egy másikat. Amiben bátor, nyitott - egyszóval önmaga lehetett.Első benyomásra határozott, könnyen kapcsolatot teremtő személyiség. Legalább- is így emlékeztem rá. Ismert veszprémi családban született, szülei gazdasági szakemberekként támogatták életpályáját. Zsuzsi jó ideig haladt a közösen választott úton, realitásérzéke igazolni látta a döntést. Igyekezett megfelelni az élet minden területén az el-várásoknak.


Dolgozott, gyerekeket nevelt, évekig külföldön élt. Amikor évtizedek után, magánéleti válságtól teli puttonnyal költözött haza, csak rövid beszélgetésre futottunk össze. Élete talán legnehezebb szakaszát élte akkor. Közel két évtized után találkoztunk újra, Kurbucz M. Zsuzsanna első képzőművészeti kiállításának megnyitójára hívott.

A kiállítóteremben igazi meglepetés várt. Rózsaszínű képei előtt ámulva merültem a pasztell legfinomabb árnyalataiba. Montázsképeinek varázslatos színei, gazdag motívumvilága azonnal megragadott. Zsuzsa álomvilága rendkívül intenzív, ahol jól megfér egymással a gyönyörű rózsacsokor leheletfinom tüllel körbeburkolva, majd a tüll újabb értelmet nyerve balett-ruhaként viszi tovább a képzeletet, alatta balettcipőbe bújtatott kecses női láb.

Minden montázsképe sok kis önálló történet millió pici részlettel, első pillantásra egymástól teljesen idegen téma, összhatásában mégis hihetetlen egységben. Elszakadás a valóságtól. Érzés, illúzió, vágyódás egy álomvilágba. Virágok közé, ki az őstermészetbe, ahol látszólag minden logika nélkül kerül egy felületre a motívum, olykor rendkívül szokatlan környezetbe.

Égretörő hegy előterébe varázsolt enteriőrként a megterített kerti asztal, a vágtázó ló pedig a felhők közé, szárnyaszegett pegazusként, meghökkentő, a valóságtól eltérő perspektívát teremtve. Visszatérő motívum képein a hegedű, ami hol egy hozzá nem illő környezetben elrejtve, hol pedig a kompozíció központjában, szinte felkiáltójelként kap helyet.

- Számítógépes programozóként kezdtem a felnőtt életemet, de nem szerettem igazán, gyermekeim érkezése meg is törte ezt a pályát. Nem bántam, legbelül mindig éreztem, nem ez az én utam. Imádtam a zenét, a szép hangok különleges hatással voltak rám, közel húszéves koromig hegedültem, de óriási lámpalázam volt. Az egyik vizsgakoncerten izgatottságomban egyik pillanatról a másikra nem emlékeztem a következő hangra.

Végül is nagy baj nem történt, de ez volt az utolsó nyilvános szereplésem. Felnőttként énekelni tanultam, de amikor ki kellett volna állni a közönség elé, nem mentem többet énekórára. Rájöttem, a világot jelentő deszkák nem az én világom. A képeimmel ez másként van! Csak a végeredményt kell megmutatnom. Felszabadít, megnyugtat, valahogy más dimenzióba helyez, amikor születik valami a kezem alatt. Ilyenkor elfelejtem a mindennapok gondjait, kudarcait.

Szeretek kettesben lenni a készülő művel. Biztonságban érzem magam, bátran kísérletezem, az alkotás örömének megélésekor senkinek nem kell megfelelnem. A képzeletem, az álmaim vezetnek" - mondja Zsuzsi, és bizony a határozottnak tűnő hölgy még most is elpirul, amikor a megnyitón a pódiumra kell lépnie.

Kurbucz M. Zsuzsanna festményével. A repcetábla élettől rikító sárgája elvész a horizonton az ultramarinkékben, hihetetlen kont-rasztot, mégis harmóniát teremtve. Nem gondolja magát művésznek, csupán értelmesen, hasznosan akarta eltölteni a szabadidejét Fotó: Balogh Ákos

A hosszú, kanyargós útról, szakmai és magánéleti válságairól, az intuíciókról vallja, nincsenek véletlenek. Hatévesen kapott először ceruzát a kezébe, akkoriban nem a kézügyesség tűnt az erős oldalának. Mégis örökké munkált benne a kreativitás, bizonyos élethelyzetekben szükségét érezte, hogy alkosson valami kézzel foghatót. Az építkezéskor szűkös anyagi helyzetük miatt pulóvereket kötött, ruhákat varrt a gyerekeinek.

Egy karácsony közeli éjszakán tíz angyalkát horgolt, pedig sosem tanult horgolni egy sornál többet. Nagy részük ajándék lett, de a következő évben, amikor újra próbálta, már nem sikerültek. Később tucatjával készültek a textil szívecskék, amikor a rokonok, barátok lakása megtelt velük, sőt, már karácsonyi, húsvéti, téli-nyári kollekciójuk is volt belőle, gondolta - újítani kell! Kismadarakat, csipkés tányéralátéteket varrt, hozzájuk csipkedíszes, üveg mécsestartókat készített. Ha valakinek nagyon tetszett az alkotás, odaajándékozta.

- Jó érzés volt örömöt szerezni - mondja mosolyogva, majd megtudom, néhány éve kezdett festészeti kalandozásba. Amikor több szabadideje lett, értelmesen akarta eltölteni. - Azon tipródtam egy napon, hogy az életemben fontos embertársamnak milyen egyedi ajándékot készíthetnék születésnapjára. Mintha pontról pontra súgta volna valaki, mit és hogyan csináljak " Máig nem tudom, tetszett-e neki az ajándék, én nagyon igyekeztem" Nagy gondot fordítottam a kivitelezésre, közben tökéletesítettem a sohasem tanult technikát - meséli nevetve az üvegfelületre is alkalmazható módszer kikísérletezését, amin máig nem változtatott. Montázsképei akár 50 vagy annál több darabkából is állhatnak. Vannak kedvenc motívumai.

- Nem gondolom magam művésznek, ahhoz még sokat kell tanulnom. Megnyugvást találok az alkotásban. Általában korán reggel, csukott szemmel látok egy képet, és legtöbbször azt igyekszem életre kelteni.

Zsuzsinál minden montázs, ecsetvonás egy megélt élmény, érzelem. Ami vagy aki nyomot hagyva elért a lelkéhez. Ahol rózsaszín pasztellképei csak a repcetábla rikító sárgájával együtt értelmezhetők. Ahol Zsuzsi őstehetsége összeolvasztotta a földet az éggel...

- Ezt a barátnőmről festettem! - mutat az ember nélküli tájra, majd értetlen pillantásomra érkezik a magyarázat. A halálos betegségből gyógyult barátnő szimbolikus története a tájkép bal oldalán, a betegség okozta kétségbeesés, reménytelenség mélyzöldjénél kezdődik, majd a zöld varázslatos árnyalatain át, a szinte világító, neonzöldben teljesedik ki a kép jobb oldalán a gyógyulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!