Kultúra

2017.02.12. 17:55

Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat megyénk több településén

Veszprém, Öskü, Berhida - Kiszebábot égettek, a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelték a téltemető farsangolók az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ rendezvényén.

Balla Emőke

Mindennapi hagyományaink a témája a Kultúrházak éjjel-nappal idei programsorozatának, melyet a hétvégén rendeztek országszerte. Szervezője a Magyar Népművelők Egyesülete, mely partnerei és támogatói segítségével az egész országot érintő ak-cióval, valamint a televíziós és rádiós kampánnyal szeretné ráirányítani a figyelmet a közművelődési terek nyitottságára, az intézmények sokszínűségére, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő szerepére, a közösségi művelődésben dolgozó szakemberek tevékenységére, a hagyományok fontosságára.

A közösségi színterek évi 80 milliót meghaladó látogatottságukkal a leggyakrabban felkeresett kulturális terek Magyarországon. Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ évek óta csatlakozik a kezdeményezéshez. Pénteken délelőtt óvodai és iskolai csoportoknak szervezett 3D vetítéseket, délután játszóházba várta az érdeklőket, akik kipróbálhatták a nemezelés, kosárfonás, csuhézás mesterségét, álarcokat is készíthettek.

Kiszebábot égettek és a Bolond menyegző című kis előadást is bemutatták az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ rendezvényén pénteken Fotó: Nagy Lajos


A programban látványosan a telet is eltemették. A farsangolók körbejárták az épületet, a művelődési központ előtti parkban megnézték a Bolond menyegző című kis előadást, majd kiszebábot égettek, miközben a Tavaszi szél vizet áraszt című ismert dalt énekelték. A táncházat Vastag Rihárd néptáncpedagógus vezette, közreműködött a Gerence táncegyüttes. Vasárnap a kis kedvencek titkos élete című családi animációs vígjátékot vetítették a VMK színháztermében.

Kiszebábot égettek és a Bolond menyegző című kis előadást is bemutatták az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ rendezvényén pénteken Fotó: Nagy Lajos

Öskün szombaton tizen-ötödik alkalommal szervezték meg a farsangi hagyományőrző délutánt a művelődési házban, szintén az országos rendezvénysorozat keretében. Folklórműsor, dalos, táncos téltemetés, táncház szórakoztatta a résztvevőket, akik a népi kismesterségekkel is megismerkedtek, télboszorkát készítettek, fánkevő és kukoricamorzsoló versenybe nevezhettek. A hangulatos programban népdalkör, citera-együttes és néptánccsoportok is közreműködtek. Volt, aki jelmezt öltött, így űzte el vidáman a telet.

Hersits Antal peremartoni kiállításmegnyitójának vidám hangulatáról Fésüs Éva és Kondics Csaba zenés műsora gondoskodott Fotó: Balogh Ákos

A rendezvénysorozat keretében nyílt kiállítás pénteken Hersits Antal képeiből a peremartoni Petőfi művelődési központban. Az amatőr fotós két éve kezdett el komolyabban koncentrálni a fényképezésre, autodidakta módon tanulta meg, amit eddig elsajátított, főleg az interneten gyűjtött anyagok segítségével. Szívesen tanul másoktól, most épp egy gyulafirátóti barátjával, Horváth Balázzsal tervez együttműködni, aki meglátása szerint fényképészet tekintetében egészen más világ.

A legkisebbek is elmélyülten vettek részt a játékokban Fotó: Nagy Lajos

- Ez az első saját kiállításom, nagyon jó érzés. Korábban karácsonykor mutattam be képeket itt, a kultúrházban, akkor kizárólag téli, az ünnephez köthető fotókat hoztam. Ám a most megnyitott kiállítás azért különleges, mert tematikától függetlenül mutathatom meg mindazt, amivel foglalkozom, ami érdekel - mondta el lapunknak Hersits Antal, akinek kedvenc témája a jeges Balaton és a természet, különösen a fák. Mint mondja, a portfóliófotózással meglepően jó élményei vannak, ebből is hozott ízelítőt a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!