Kultúra

2015.11.17. 19:56

Krúdy és az ájnspenner

Balatonfüred - Megfogadva a Krúdy-féle tanácsot, miszerint reggel a pálinkából csak a legegyszerűbb tesz jót az üres gyomornak, seprőpálinkával koccintottak a különleges gábelfrüstükön.

Kekk Sára

Vasárnap Krúdy a fazékból címmel rendeztek irodalmi reggelit Balatonfüreden, a Blaha Lujza étteremben. Krúdy Gyula talán az egyik legszerethetőbb magyar író, aki szinte minden hétköznapi dolgot színesebbé és élvezhetőbbé tudott tenni novelláiban. A Hamvas Béla Asztaltársaság rendezvényének házigazdája Vinkó József publicista, gasztrotörténész volt, aki nemcsak levezényelte ezt a különleges étkezést, de a feltálalt fogások között Kéri Kitty színművésznő közreműködésével imponáló tudásról tett tanúbizonyságot, lehengerlően beszélt az íróról, az abban az időszakban oly népszerű gábliról és a hazai gasztronómiáról.

Oberfrank Pál és Szarvas József színművészek tökéletesen tolmácsolták a reggeli alatt Krúdy Gyula szavait a közönségnek
Fotó: Kekk Sára

Megtudtuk például, hogy mit is jelent az ájnspenner, illetve azt is, miért volt olyan divatos 20. század fordulójától a 30-as évekig a különleges időpontú reggeli. Elmondta, a gáblinak semmi köze ahhoz a reggelihez, amit az emberek általában hét-nyolc óra körül fogyasztanak, és semmi köze az ebédhez, amire a déli harangszó hívogat. A gábli a lumpok tízóraija, akik egy átmulatott éjszaka után ilyenkor ébredeznek, s korgó gyomrukat zónapörkölttel, szaftos virslivel, esetleg kisgulyással akarják megbékíteni - mondta Vinkó József. Kéri Kitty kérdésére azt is elmesélte az étterem vendégeinek, hogy a XVIII. század utolsó éveiben indult útjára ez az étkezési forma, méghozzá a párizsi Laffitte utcában egy bizonyos Hardy nevű kocsmárosnétól, aki tíz óra tájt jófajta hurkákat, pecsenyehúsokat szurkált egy kétágú, hosszú villára, amiket aztán a vendég kedvére megsüthetett.

A különleges reggelin, Krúdyhoz híven, bort, törkölypálinkát, barna sört, ájnspennert, juhtúrós körözöttet, gombás rántottát és zónapörköltet tálaltak fel, a végén kávéval, amelyhez stampedli rum dukált. A gábli mellé az irodalmat Oberfrank Pál és Szarvas József színészek szolgáltatták, akik Krúdy Gyula A gábli története című novellájával kezdték műsorukat. Az étkezést kísérő előadás szüneteiben sem volt csend az étteremben, olyankor Pingiczer Szilárd zongorista biztosította a kávéházi hangulatot.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!