Kultúra

2016.10.14. 07:58

Közös célunk valami jót csinálni, hát csináljuk

Alighogy elkezdték az egyetemet, megalapították a Nuwanda Studiót. Az egyetem polgárai végigkísérték őket Veszprém nevezetességein és eldugott utcáin. Fél év telt el, és mára szerves részét képezik a város kulturális életének.

Munkatársunktól

Ezek a fiatalok komolyan veszik a hivatásukat. Az egyetemi lét minden lehetőségét kihasználják, hogy fejlődjenek, tanuljanak, és közben maradandót alkossanak. Az egyetem falai már-már szűkösnek látszanak számukra, újabb és újabb projektekbe vágnak, ezekről a közeli és távoli tervekről beszélgettünk.

Tudomásom szerint évekkel ezelőtt működött már ilyen néven egy szerveződés. Mit tudtok erről? Inspirált e benneteket ez a tény, amikor kitaláltátok, hogy létrehozzátok az Veszprémi Egyetemi Színpadot?

Tavaly novemberben elkezdtünk beszélni róla, hogy szeretnénk létrehozni egy előadást, s ezzel egy időben elhatároztuk azt is, hogy aktívan részt veszünk Veszprém kulturális életében, s megpróbáljuk feléleszteni az amatőr színjátszást a városban. Drámások vagyunk, így egyértelmű volt, hogy szeretnénk ezzel foglalkozni, s az is, hogy itt, egyetemi keretek között fogjuk tenni mindezt.

Az elődeinkről nem tudtunk, így nem mondhatjuk, hogy inspiráltak volna. Ezzel együtt vicces, hogy amikor meghívtuk Komáromi Sándort és a Teleszteriont a fesztiválra, akkor hallottunk az évekkel ezelőtt itt működő Egyetemi Színpadról, s nagyon örültünk volna, ha vendégül láthatjuk annak régi vezetőjét. Sajnos ez idén nem sikerült, de reméljük, jövőre vendégül láthatjuk őt is.

Balról szemben: Darabos Petra, Őszi Balázs, Rácz Annamária, Birkás Zsófia, Kovács Viktória, Kertvéllesy András, Nagy Krisztina, Hornok Máté Bendegúz

Minden csoportosulásnak megvan a maga vicces vagy kevésbé humoros „keletkezés-története”. A tiétek hogy hangzik?

A VESZ születése három szinten zajlott egyszerre.

Tavaly év elején Várszegi Martin vezetésével megalakult a PE-Színjátszó kör, ahol kezdetben még sok, különböző helyekről érkező drámás játszott együtt, majd második félévre a létszám csökkent, a színjátszó vezetését pedig Nagy Krisztina vette át. A hat tagú csapattal néhány hét tréning és játék után közösen elhatároztuk, hogy év végére szeretnénk létrehozni egy előadást; ez lett az Etalon, a VESZ első előadása.

Ezzel párhuzamosan megszületett az ötlet, hogy a Megyei Könyvtárnál lévő amfiteátrumban milyen jó lenne egy Antigoné előadást csinálni, mellyel a gimnazistákat is megszólíthatnánk.  Meg is alakult a csapat, az elsőéves drámapedagógia szakos hallgatók közül választott ki Darabos Petra (a darab rendezője) hét játszót, készült egy –kifejezetten a mi számunkra újrafordított – Antigoné szövegkönyv, s Kovács Benjámin jóvoltából elkészültek a dalok is az előadáshoz. Nem volt más hátra, tele ötlettel és lelkesedéssel, júliusban elvonultunk Agárdra, ahol egy intenzív egy hetes próbafolyamatot követően Veszprémben be is mutattuk a darabot.

Ekkorra már a Veszprémi Egyetemi Színpad neve alatt játszottunk, de mindezt megelőzte még valami.

Tavaly ősszel Birkás Zsófia, Darabos Petra és Keszte Bálint megalapították a Nuwanda Studio nevű facebook oldalt, aminek kapcsán megkereste őket Szeles József, a Hallgatók a Művészetért Egyesület (HAMŰV) vezetője.  Noha a megkeresés nem ezzel a céllal történt, hamar kiderült, hogy a HAMŰV érdeklődik a színjátszói törekvéseink iránt, s néhány mondat után felmerült egy esetleges fesztivál megszervezése is. A HAMŰV személyében lelkes támogatóra találtunk; a fesztiválszervezésben épp úgy, mint a Színpad kitalálásában is nagy segítségünkre voltak.

Nyár közepén jött a hír: használhatjuk a Veszprémi Egyetemi Színpad nevet (ezt egyeztetnünk kellett ugyanis az egyetemmel). Ekkor vontuk össze hivatalosan is a PE-Színjátszókört, az Antigoné projektet és a fesztivált, a VESZ neve alatt. Már most számtalan tervünk van a jövőre, Keszte Bálint jóvoltából pedig folyamatosan kerülnek fel a képek és videó anyagok  a próbákról és előadásokról, amit a facebookon követhettek.

Balról: Kertvéllesy András, Rácz Annamária, Darabos Petra, Birkás Zsófia, Őszi Balázs, Kovács Viktória

Ha jól értesültem, már kétszer is bemutatkoztatok Veszprém városának. Milyen volt a visszajelzés?

Az Egyetemi Színpad első előadása az Etalon volt, mely férfi-női kapcsolatokat taglal. Egy hetes próbafolyamat után mutattuk be, mondhatni baráti körben, kísérleti jelleggel, hogy mégis mit szólnak hozzá. A második előadásunk az Antigoné volt, melyet már nyáron, de szintén egy egy hetes próba után mutattunk be. Az egyetem tanárai közül többen követik a munkásságunkat és támogatnak minket, ezen kívül szerencsére még tetszik is nekik amit összehozunk. Mindkét előadásra pozitív kritikákat kaptunk és bátorítást, hogy még csináljunk sok-sok ilyet.

 

" width="600" height="338" frameborder="0">

VESZ - Etalon (Interjú) from KeszteB Studio on Vimeo.

Második éve jártok a Pannon Egyetem dráma és színházismeret osztatlan tanári szakára. Ilyen fiatalon hatalmas dolog megalapítani egy drámakört, és még nagyobb tett saját fesztivált szervezni. Ki a mentorotok? Kik segítenek? Hogyan sikerült az UniFest szerves részévé válnotok?

A csapatba mindenki mást hozott magával, de ami közös bennünk, az a drámapedagógia. Vannak közöttünk másod- harmad- és negyedévesek is. Mi, akik konkrét szervezői vagyunk, a második évünket tapossuk itt és mondhatni a saját magunk mentoraiként vágtunk bele a szervezésbe. A Nuwanda Stúdió által ismertük meg az UniFestet, s ők az első pillanattól fogva a segítségünkre voltak. A mi színház-szeretetünk és az ő támogatói hozzáállásuk eddig jó párosnak bizonyul...és kíváncsian várjuk, hogy mi sül még ki ebből..

Jobbról: Rácz Annamária, Kertvéllesy András, Kovács Benjámin, Horváth Carmen

Aki ismer benneteket, tudhatja, hogy nyíltszívű, barátságos, tehetséges fiatalok vagytok. Mik a jövőbeni terveitek? Szeretnétek-e „gyarapodni” új tagokkal?

Először is, köszönjük ezt a rengeteg dicséretet! A jövőre nézve több tervük is van kilátásban. Minden nap eszünkbe jutnak olyan dolgok, amikre azt mondjuk, hogy:" Oké! Csináljuk! ". Szeretnénk ezeket a terveket minél előbb megvalósítani... mondjuk amit eddig elterveztünk, azért nagyrészt megvalósult, sőt, van amit még mi sem gondoltunk volna, úgyhogy reménykedünk a legjobbakban. Folyamatos alkotói munkát szeretnénk végezni, erre mind a Pannon Egyetem, mind a Laczkó Dezső Múzeum rendezvényei lehetőséget biztosítanak nekünk. Természetesen nagyon várjuk az új tagokat is! Először csak a szakunkon lévő hallgatókat szerettük volna meggyőzni arról, hogy csatlakozzanak, de arra jutottunk, nem akarunk ennyire szűk keretek közé szorítkozni, hisz akár az egész egyetemen terjeszthetnénk a drámát és a színjátszást.

" width="600" height="338" frameborder="0">

VESZ - Antigoné (Vlog #01) from KeszteB Studio on Vimeo.

 

A fesztivál szervezői:

Birkás Zsófia

A Pannon Egyetem informatika és drámapedagógia szakos hallgatója vagyok. Egészen kicsi korom óta foglalkozom zenével és képzőművészettel, de még csak most, a színház világával vált teljessé a kép. A VESZ egy hatalmas lehetőség, itt azt csinálhatom, amit szeretek, méghozzá olyan emberekkel, akiknek szintén fontos a dráma és a színház. Közös célunk valami jót csinálni, hát csináljuk

Darabos Petra

Drámatagozatos gimibe jártam, már itt kiemelkedően sokat foglalkoztam a színházzal, drámával, zenével, s egyértelmű volt számomra, hogy ezzel szeretnék kezdeni valamit. Amikor jelentkeztem a Pannon Egyetem drámapedagógus képzésére, reméltem, hogy az évek során valami különlegeset hozunk majd létre együtt, ami aztán mostanra kialakult, arra gondolni sem mertem persze, de tulajdonképpen, amit most a VESZ-nél csinálunk, az megegyezik azzal, amit életem hátralévő részében is szeretnék.

Keszte Bálint

A csapaton belül én felelek a fotó és videó anyagokért valamint a marketing tevékenységért. Ezen kívül az Egyetemi Színpadhoz kapcsolódó események kitalálásában, megszervezésében is részt veszek. Jelenleg két darabban játszom.

 

 

 

 

Fotó: Keszte Bálint

Horváth Virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!