Kultúra

2017.08.03. 15:45

Népszerű klasszikusok szólalnak meg nagy művészek előadásában Balatonfüreden

BALATONFÜRED - Ezen a héten minden este klasszikus zenei koncertek szólalnak meg a Kisfaludy színpadon. Harmadik alkalommal jelentkezik a Balaton partján a Klassz a pARTon! sorozat, ami bizonyítja, hogy értékes produkciókkal is lehet szórakoztatni a nyaralókat, a pihenni vágyókat.

Sági Ági

- Az ötlet onnan jött, hogy engem nagyon zavart, hogy csak a könnyűzene szól mindenütt, és sehol a klasszikusok. Személyes emlékeim is kísérnek, amikor a Cimbora- táborokban több száz gyerek muzsikálhatott határon innen és túlról, a legnagyobb mesterek irányításával, és ezek közül az egykori kamaszok közül azóta sokan nemzetközileg is elismert muzsikusok lettek. Csak egy példa: Vásáry Tamás betanító karmestere az a Hamar Zsolt volt, aki azóta a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, s a minap éppen ő vezényelte egyik koncertünket - mondta el lapunknak É. Szabó Márta ötletgazda, a Klassz a pARTon! sorozat producere.

 

A Cimbora-táborok a népszerű tévéműsorból nőttek ki, ami 1973 szeptemberében indult, és több évtizeden keresztül szórakoztatva, játszva oktatta a gyerekeket.

- A tehetséggondozás valódi időszaka volt ez, aminek a legfontosabb üzenete a közösségépítés és az együtt muzsikálás volt - tette hozzá.

Érdi Szabó Márta egyik fia, Érdi Tamás is a Cimbora- táborokban nőtt fel. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Prima Primissima-díjas zongoraművész, a Klassz a pARTon! arca, házigazdája.

- Tamás a lehetetlen leküzdésével példát adhat mindenkinek, aki valamilyen nagy célt tűz ki maga elé. Tamás elszántsága és mindent legyőző akaratereje valódi érték, hogy ezzel a hatalmas hátránnyal - hogy nem lát - felküzdötte magát a legnagyobbak közé. É. Szabó Márta elmondta azt is, hogy Benedek Elek már a múlt század 20-as éveiben figyelmeztetett, minden azon múlik, hogy mit adunk a gyerekek kezébe. A tizenéves kamaszokkal még meg lehet szerettetni az értéket, mert mindenre nyitottak, de később ez egyre nehezebb. Ezért is jók a Klassz a pARTon! nyáresti koncertjei, mert a családok a gyerekekkel együtt jönnek a koncertekre. Az ingyenes előadásokon rá-adásul olyan művészekkel találkozhatnak, akiknek a koncertjeire Budapestre eljutni szinte lehetetlen, nemcsak a távolság, hanem sok esetben az anyagiak miatt is.

- Nem baj az sem, ha a tételek között tapsolnak, ennek valójában örülni kell. Sosem hallottak ilyen zenét és tetszik nekik. A közönség nagy része nem a Zeneakadémián ülő vájtfülű zeneértő, hanem az a nyaraló, aki éppen erre sétál, és rácsodálkozik, hogy milyen szép is ez a zene, és velünk marad. Köszönhetően a remek hangosításnak, a mólótól a szívkórházig több százan hallgatják koncertjeinket.

Valóban különleges hangulatúak ezek az esti koncertek, amelyekre megtelik a Kisfaludy színpad környéke. Szombaton Csordás Klára opera-énekes, Érdi Tamás zongoraművész és Ajtony Csaba vezényletével az Anima Musicae koncertjét hallhatják, vasárnap a Balaton Sax, a Nemzetközi Szaxofon Nyári Akadémia résztvevőinek koncertjével zárul a Klassz a pARTon! idei füredi programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!