Kultúra

2016.04.13. 17:05

Költészet napi verskommandó

Badacsonytomaj - Irodalmi estre hívta a város önkormányzatának kulturális intézménye a magyar költészet napja alkalmából az irodalmat szerető, kedvelő, érdeklődő embereket.

Civil Tudósítónktól

A költészet napján már reggel elkezdődött az önkormányzati hivatalban az ünnep egy vers felolvasásával, majd ezt követte a város többi intézménye, magánházak, a végén egy családi kisvendéglő került sorra ebédidőben, ahol még külföldiek is étkeztek. József Attila verseiből adtak elő ízelítőt. Mindenkire a meglepetés erejével hatott a spontán szerveződés, dicséretes ez a kommandóakció, megdöbbenést okozott, figyeltek rá, nagyon jó élmény volt mindenkinek - mondta Szita László az étteremből.

Este folytatódott az ünneplés a városháza Rózsakő termében, ahol Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, költő, újságíró volt a vendég. Elkísérte felesége is. Az est moderátora, Szántainé Ruzsa Mariann egy jól felépített kérdéssorozattal megismertette vele a hallgatóságot, akiről mindenki megtudhatott mindent kis gyerekkorától, régi írásaitól napjainkig, mivel készségesen válaszolt.

A Hymfy Irodalmi Kör tagjai, balról jobbra: Tóth Mariann, a kör vezetője, Szántainé Ruzsa Marianna, Krisztin N. László polgármester, Farkas Éva és Vízkelety Dóra ajándékként egy verscsokrot olvasnak fel a vendég műveiből. Ezzel köszöntötték és ajándékozták meg
Fotó: Perger Katalin

Az író több könyvét bemutatta, köztük a 2013-ban megjelent Klímadogmát. Ez a kötet nemcsak a globális felmelegedés problémaköréről szól, hanem izgalmas történet valós emberekkel, sorsokkal megírva, ugyanakkor tudományos elméleteket fogalmaz meg. Megemlítette, hogy a Döglött kutyával őrzött terület című könyvét francia nyelven adták ki. Bárdos Anna Brüsszelben élő színész fordította le, színdarab lett belőle, sikeres volt, és a belga sajtó fogékony volt rá. Podmaniczky Szilárd hosszú utat tett meg eddigi pályafutása alapján, hogy matematika-fizika szakos tanárként az irodalmat, újságírást választotta, de mára már fotóz, forgatókönyveket ír filmekhez, és rajzol. Saját kiadója van és honlapja is, mivel a digitális világ fejlődik. Az esten több versét felolvasta.

Ezt követően - megköszönve az ünnepen való közreműködését - a Hymfy Irodalmi Kör kommandósai az ő versei felolvasásával köszöntötték meg őt és a közönséget. Ez olyan, mintha a születésnapom lenne! - mondta örömmel, elérzékenyülve. Magával hozott könyveit dedikálta, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódott az ünneplés.

Szerző: Perger Katalin


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!