Kultúra

2017.03.04. 18:51

Kodály emlékhangverseny - A Bodzavirág is felcsendült

Balatonfüred – A Református Általános Iskola felhívására szombaton 51. alkalommal gyűltek össze a Balaton- parti város kórusai.

Sági Ági

A koncert elején Pileczky Erzsébet karnagyra emlékeztek, aki január 26-án hunyt el. A karnagy zenei pályáját Balatonfüreden a Radnóti Miklós Általános Iskolában kezdte, majd a Lóczy Lajos Gimnáziumban tanított, ahol az iskola kórusát is vezette. 1972-ben alapító karnagya volt Balatonfüred Város Vegyeskarának.

A mindössze 16 fővel induló együttesben vezetése mellett, az idők folyamán a legkülönbözőbb foglalkozású emberek találták meg a közös hangot, az éneklés és az igazi közösség szeretetét. Belföldi sikerek, minősítések, rangos külföldi utak sora jelezte a kórus fejlődését, mely 1980-ban Pro Urbe díjat, 1985-ben Kiváló Együttes kitüntetést, 1992-ben Nívódíjat kapott, 2013-ban pedig Balatonfüred díszoklevelét vehette át. Pileczky Erzsébet kétszeres Pro Urbe-díjas, vezető karnagy, a város zenei életének kiemelkedő alakja volt, a szombati koncertet neki ajánlották.

A Református Általános Iskola Kicsinyek kórusa is énekelt Balázs Árpádtól

A koncert díszvendége, Balatonfüred díszpolgára, Balázs Árpád zeneszerző volt. Nevét a napokban egy ország ismerte meg azzal, hogy az ő művét a Bodzavirágot választotta Deák Kristóf Oszkár- díjas kisfilmje vezérdalául. A Bodzavirág egy részlete a koncerten is elhangzott.

A Radnóti Miklós Általános Iskola Gyermekkara is énekelt Balázs Árpádtól

Az összkar előadása után Szabó Lajos, a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója mondott ünnepi köszöntőt, amiben azt a reményét is kifejezte, hogy a fellépő gyerekek is megérzik az együtténeklés erejét.

Az esten fellépett a Református Általános Iskola Kiskórusa, a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola kórusa, a Radnóti Miklós Általános Iskola Gyermekkara, a Református Általános Iskola Fiúkórusa és Nagykórusa, a Bem Emlékkórus, a Lóczy Lajos Gimnázium Kamarakórusa és Balatonfüred Város Vegyeskara. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!