Kultúra

2015.08.21. 08:15

Kismamuska csipketojásai

A Zircen élő Kismamuska – Nagy Gyuláné – tíz esztendővel ezelőtt nyugdíjba ment. Gyermekei, unokái kirepültek, a szekrényeket mind rendbe rakta, a lakást kitakarította, az ebédet minden nap megfőzte, de úgy érezte, van fölös energiája és ideje.

Müller Anikó Hanga

Bensőjében valami kitörni készülő tenni akarás, alkotási vágy munkált. Gobelineket kezdett varrni. Az Erzsébet kórház konyhájának főszakácsa volt, több száz emberre főzött, sok főzési praktikát ismer, írt hát egy szakácskönyvet, magánkiadásban megjelentette. Még ma is kap elismerő szavakat, akik kipróbálták receptjeit, a közösségi oldalon is többen keresik. Szívesen főz otthon, ma már csak magának és férjének. Befőz, szedret, szilvát, barackot, bicskét, kertet művel, savanyúságot tesz el, kötöget a kétéves unokájának. Tevékeny életet él, de emellett nagy kincs birtokába jutott, ez pedig a kézművesség szeretete.

Éva asszony nagy türelemmel díszíti a tojásokat, csipkemintái csodálatosak. Fotó: Müller Anikó Hanga

Öt évvel ezelőtt Herenden rácsodálkozott Zsigóné Kati művésznő – aki a tojásdíszítés királynője itthon és a nagyvilágban – s a Népi Iparművész címet viseli – alkotásaira s elhatározta, kipróbálja, hátha neki is menni fog. Először tyúk-, liba-, kacsatojásokat gravírozott, faragott, környezetében elismerést kiváltva. Majd következtek a strucctojások, melyek megmunkálása más módszert, nagyobb odafigyelést, türelmet, precizitást követel. A ma élő legnagyobb testű madár tojása fénylő héjú, súlya akár meghaladhatja az egy kiló nyolcvan dekát is, régen előszeretettel készítettek belőle ivóedényeket, ilyenek Szíriában ötezer éves sírokból kerültek elő.

– Olyan a héja, mintha zománc volna rajta, sárgásfehér, fénylő, márványos mintázatú, a szemcséken könnyen megugrik a szerszám. Gyémántfejű fúrókkal dolgozom. A tyúktojást a pillekönnyű súlya miatt könnyen elpörgeti a gép, a strucctojás viszont nagyon kemény, hamar beforrósodik a fúró, akkor abba kell hagyni a munkát, mert elégeti a tojást, barnás felületet képezve rajta. A munka nagy porral jár, egy strucctojás „kifaragása" több hétig eltart. Csiszolással kezdek, nem rajzolom elő a mintát, csak széltében felezem, hosszában negyedelem, elnagyolva bejelölöm a minta körvonalait, aztán a többi adja magát. A csipkésen díszített tojások, a kemény héj ellenére nagyon könnyen törnek – mondja Éva asszony.

Nincs két egyforma tojás, gyűjt mintákat az internetről, de zömmel saját díszítéseivel dolgozik. Csodálatosak az áttört mintái, a keze alól kikerülő csipketojások. Példaképe, Zsigóné Kati többször megnézte és megdicsérte munkáit. Nagyon szereti, amit csinál és örül, ha mások is gyönyörködnek alkotásaiban. Egyet sajnál csak, ha fiatalon kezdte volna, talán ma őt is művészként tartanák számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!