Kultúra

2017.06.08. 09:32

Király helyett bohóc - Pünkösdi hétvége Magyarpolányban

MAGYARPOLÁNY - Különböző legendákat ismerünk a Pfingstnegel, azaz a pünkösdi bohóc eredetéről, ezért az iskolásoknak hirdettünk pályázatot, hogy írják le a saját meséjüket - mondta Grőber József polgármester.

Penk Tímea

A pünkösdi hétvégén díjazták a verseny hat pályázóját, akik ajándékot kaptak, majd az iskolai évzárón könyvjutalomban részesülnek: Barbalics Léna, Daragó Dia, Kovács Levente, Izsó Lilla, Liszai Lujzi és Toman Antónia.

A díjátadó után a falu főterén fellépet a Német Nemzetiségi Tánckar, majd elkezdődött a Pfingstnegel hagyományőrző játék.

A agyarpolányi asszonyok úgy tudják, hogy aki Szent-György napon utoljára hajtotta ki az állatokat, az volt a leglustább, és ő lett a pünkösdi bohóc.

Ellentétesen más hagyományokkal, itt nem királyt választottak, hanem a legutolsót büntették, de ez csak egy napig tartott: csuklyát húztak a fejére, átvonszolták a falun, és a kocsmában is neki kellett fizetnie.

A Német Kisebbségi Önkormányzat az idén két bohócot öltöztetett gallyakba két órán keresztül. A főtéri tánc során a gyerekek néhány perc alatt megszabadították a bohócokat a jelmeztől, majd folytatódott a mulatság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!