Kultúra

2015.07.05. 07:54

Kincseket hagytak ránk

Szent György-hegy – A Ghymes fesztivál idén is rajongók százait vonzotta a rendezvény helyszíneire.

Tóth B. Zsuzsa

A Szent György pincénél pénteken már hatodszor kezdték a fesztivált, szombaton pedig a Ghymes együttes vezetője, Szarka Gyula pincéje is befogadta a rajongókat. Ahogy a házigazda mondta, egykor maga sem gondolta, hogy tíz éven át népszerű lesz a fesztivál és annak egyik helyszíne saját pincéje lesz, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be a közönségnek. Elsősorban komolyzenének, és népzenének adott otthont Gyula pincéje, de volt már példa arra is, hogy két kislány mondott ott mesét nagy sikerrel. Az biztos, hogy a bor és a harapnivaló nem hiányzott. Németh András tekerőlanton, Istvánfi Balázs dudán játszott, majd Farkas Ottó felvidéki író könyvbemutatóját rendezték, a Tabulatúra régizene-együttes adott koncertet, és Gál Tamás barátaival Villont idézte. A hegyen késő este kezdődött a fesztivál fénypontja az együttes Esszencia című koncertje, amelyet levezetés képpen moldvai táncház követett a Tabulatúrával.

A Ghymes fesztivál programjainak szokás szerint az együttes vezetője, Szarka Gyula pincéje is helyet adott szombaton. A képen Németh András játszik tekerőlanton és Istvánfi Balázs dudán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Szarka Gyula szerint szerencsések vagyunk, hiszen nincs nehéz dolgunk, ha mi magyarok saját kultúránkat szeretnénk megőrizni.

- Ha körültekintünk, máris láthatjuk, hogy őseink milyen kulturális kincseket hagytak ránk. Csak le kell hajolnunk ezekért. Ez éltet bennünket. A zene, az irodalom a történelem. A fesztiválon pedig saját ízlésünk szerint mutatjuk be, hogy mit gondolunk mi a kultúráról. Valóságos csoda, hogy a fesztivál megélt tíz évet. Pedig nem itt kezdődött, hanem a Felvidéken, csakhogy miután ott hamarosan azt láttuk, hogy a települések vezetői nem rajonganak érte, elhoztuk ide. Ugyanis az itteniek örömmel befogadták. Ennek már hat éve. Aki idejár az szerintem érzi a hely, a Szent György Pince különlegességét. Örülök, hogy a polgármesterek pedig jelenlétükkel erősítik gondolkodásunkat - mondta az együttes vezetője. A fesztivál helyszíneit folyamatosan sokan látogatták, a rekkenő hőség ellenére is. A hegyoldal árnyat adó fái alatt a hegy legjobb borászai kínálták nedűiket, volt kirakodóvásár, kézműves foglalkozás, kiállítás. A három napos eseménysorozat szokás szerint rendhagyó misével zárult vasárnap délelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!