Kultúra

2014.03.24. 17:34

Kiállítás Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla munkáiból a Városházán

Erdély a magyar kultúra speciális bölcsője, otthona, őrizzük meg szívünkben, mondta dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Városházán nyílt kiállítás megnyitóján.

Balla Emőke

A Váradi Péter Pál - Lőwey Lilla szerzőpáros gyűjtőmunkája során bejárta egész Székelyföldet, bemutatta minden települését, természeti tájait, kutatott Kalotaszeg  magyar falvaiban. A színes képekkel illusztrált honismereti fotóalbum-sorozat egyes darabjai megörökítik a történelmi múltat, a földrajzi környezetet, az adott tájegység hagyományait, népművészetét. Az irodalmi fotóalbumok híres erdélyi költőket, írókat mutatnak be életük és munkásságuk alapján.Tizenkilenc honismereti fotóalbum, tíz irodalmi fotóalbum, hét sorozaton kívüli kötet született, a székelyföldi tájakat, vármegyék székhelyeit naptárak is megörökítik; az első naptárat 2002-ben jelentette meg a szerzőpáros, ismertette a megnyitón Lőwey Lilla, aki a a lélekemelő közös munkáról, a honismereti és irodalmi albumok, naptárak születéséről is beszélt.

Dr. Navracsics Tibor megnyitójában a kiállítás címe - Erdély - múló idő - kapcsán szólt arról, hogy Erdély szívünkhöz közelálló régió, mintha kezdene távolodni. Ne távolodjunk el, őrizzük szívünkben Erdélyt, figyeljünk oda a jövőjére. Erdély a magyar kultúra speciális bölcsője, otthona. Némedi Lajos alpolgármester méltatta a Magyar Örökség díjas, Tamási Áron-díjas szerzőpáros közös munkáját. A szerzők nem pusztán a maguk gyönyörűségére gyűjtötték az anyagot, sokakat gazdagítanak vele.

A kiállítás három hétig, április 14-ig látható a Városháza aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!