Kultúra

2017.08.15. 15:40

Kiállítás nyílt az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület tagjainak alkotásaiból

ALSÓÖRS Tizenhárom alkotó munkája látható az alsóörsi Képzőművészeti Egyesület Török-házban nyílt kiállításán.

Napló

A csoport Alsóörsi Föstőörs néven 2002-ben alakult, alsóörsi és környékbeli, a képzőművészet iránt érdeklődő tagokból. Kortól és végzettségtől függetlenül csatlakozott a csoporthoz, aki kedvet és tehetséget érzett magában, hogy gondolatait színekkel, vonalakkal fejezze ki, és ehhez segítséget szeretett volna kapni. A csoport művészeti vezetője Horváth Lajos festőművész, aki nagy odaadással foglalkozik tanítványaival. Számos csoportos tárlaton bemutatkoztak már, eddig több mint 40 közös kiállításuk volt. Az Alsóörsi Föstőörs 2008-ban alakult egyesületté.

A látvány által kiváltott érzelmi, hangulati elemek is megjelennek a kiállított képeken Fotó: Zórád Ferenc

Szívvel és ecsettel - ezt adták kiállításuk címének az egyesület tagjai. Balla Emőke újságíró megnyitójában arról beszélt, hogy szívvel, odaadással, lelkesedéssel, élvezettel, örömmel festenek az alsóörseik. Ahányan vannak, annyiféleképpen mutatják be a világot. Annak ábrázolása visszanyúlik a gyökerekhez, az elődökhöz, ugyanakkor a jelen törekvéseit tükrözik. Hat rájuk mindaz, ami körülveszi őket. Nem kívülről szemlélik a tájat, hanem belülről látják; a látvány által kiváltott érzelmi, hangulati elemek is megjelennek a képeken. Az alkotókat a realizmushoz köthető látásmód jellemzi. Főként realista képek születnek, csendélet, tájkép, portré egyaránt.

A csoport művészeti vezetője, Horváth Lajos szerint fontos, hogy az alkotók igényesek legyenek önmagukkal szemben, tájékozottak a képzőművészetben.

A Török-házban nyílt tárlaton tematikailag, technikailag változatos anyagot láthatunk, tizenhárom kiállító, Fenyvesi Julianna, Horváth Vera, Romwalter Mária, Kosztolányi Rózsa, Frank Szabó Sándor, Zicher Márta, Nagy Ágota, Kiss Attila, Szesztai Attila, Keskeny Ildikó, Pitrok Éva, Krassói Karolina és Bagó Kati munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!