Kultúra

2016.09.15. 19:40

Két nő szerelme útkeresés közben

A 2016-os Oscar-ünnepségen kimaradt a díjazásból egy művészi, érzékeket és értelmet megmozgató film, ez pedig a Patricia Highsmith regénye alapján készült Carol.

Vajda Georgina

A mozgókép két, egymástól teljesen különböző nő intim kapcsolatáról szól, akik próbálják elhelyezni magukat az 1950-es évek virágzó Amerikájában. Olyan szerepet töltenek be, amit a társadalom megkíván tőlük; Carol, a válófélben lévő, elegáns, előkelő és művelt középkorú hölgy, aki kislánya láthatásáért harcol, és Therese, az eladólány, emellett szenvedélyes fotós, aki szemtelenül fiatal, és még mindig keresi saját helyét a világban. Amikor sorsuk összefonódik, nem is gondolják, milyen intim, közeli kapcsolat kezdődik el közöttük.

Ugyanakkor a film túlmutat a két nő szerelmi viszonyán, hiszen az önmegvalósítást, az útkeresést állítja a középpontba. Meg lehet-e találni a másikban önmagamat? Lehetek-e olyan előkelő és finom, mint Carol? Vagy inkább egy egyszerű, hétköznapi lány szemével kéne néznem a dolgokat, csakúgy, mint Therese? Ha nőként próbálunk választ keresni ezekre a kérdésekre, belső szemmel, kívülállóként kell figyelni a két főszereplő minden mozdulatát. A megismerkedésük pillanatától kezdve a búcsúzás eljöveteléig minden perc egy vívódás számukra. Nőként vajon túléltünk volna egy tiltott kapcsolatot a huszadik század közepének viharos évtizedeiben?

A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, kapcsolatuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül

Valószínűleg kemény megpróbáltatásokon kellett volna átesnünk, mert abban az időben, különösen az Egyesült Államokban elítélték, és erkölcstelennek tartották az azonos neműek kapcsolatát. Carol és Therese igazából egyetlen női személy két testben. Nem tudják eldönteni, hogy titkolják, vagy világra kiáltsák érzéseiket. Azt, hogy ez egy valódi érzés, vagy csak egy fellángolás, nem tudhatjuk. Viszont a türelmes, átgondolt néző mélyebben láthatja a kapcsolatot, ha nem csak egy felszínes, eleinte unalmas beszélgetésekkel tarkított eseménysorozatnak éli meg a történetet.

Carol és Therese is karizmatikus, szépen kidolgozott karakterek. Csak egyvalamit akarnak igazán; egymást, és hogy eltűnjenek a másikban, elbújjanak a világ elől, akár csak egy pillanatra is. Tökéletes választás volt a két főhős alakítására a kétszeres Oscar- díjas Cate Blanchett, és a kétszeresen is Oscarra jelölt, A tetovált lányból ismert Rooney Mara. A korhű kellékek, ruhák és az atmoszférateremtő ködös környezet a rendező Todd Haynesnek köszönhető. Érdekesség, hogy a film értelmezésének szempontjából a karácsonyi időszak kiválasztása is szerepet játszhatott, hiszen a főcím és egyben az egyik főszereplő neve, a Carol a christmas előtaggal együtt karácsonyi éneket jelent. A karácsony egy évben csak egyszer van, és lehet, hogy egy ilyen mély, két nő közötti szerelem is csak egyszer fordul elő az életben. Lehetséges, hogy a világon létezik egy Carol és Therese, akik tudnának mesélni erről a szerelemről...

Címkék#Carol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!