Kultúra

2016.10.01. 15:25

Új céhmester a művészek élén

SALFÖLD - Huszonhét évvel ezelőtt, Salföldön alakult meg a Veszprémi Művész Céh.

Őrsi Ágnes

Abban az évben Somogyi Győző festőművész saját kezével újabb szépséges épülettel gazdagította udvarát; a kút melletti pincébe is vakolatdíszes házikón keresztül lehet lejutni. A szembeni oldalon érik a füge, a gyakran nyíló ajtóban a házigazda mosolyogva fogadja a vendégeket, nyarat idéz a délutáni ragyogás. Ebben a miliőben köszönt le két ciklus után az előző céhmester, Veszeli Lajos, és lépett a helyébe Kulcsár Ágnes. Mindketten festőművészek.

Először voltam céhgyűlésen, céhlakomán, ám mivel az előző és az új tisztségviselőt is ismerem, kíváncsian, örömmel vártam a rendezvényt.

A „családi” fotón majdnem minden megjelent látható. Balról a negyedik szereplő Veszeli Lajos, szakállasan a piros pólója fölött, a hetedik pedig az új céhmester, Kulcsár Ágnes, kék dzsekiben.Mögötte a házigazda, Somogyi Győző fehérben
Fotó: Pászti György

Ha Salföldről azt állítjuk, hogy mesebeli falu, kívülről talán túlzásnak tűnik, de aki meglátja, egyet fog érteni velünk. A kőfalú házak, a kőből szárazon rakott kerítések, az udvarok olyanok, mintha éppen a betoppanó vendég fogadására készültek volna. Pedig egy helyi vélekedés szerint ők annyira összezártak, hogy még az e-mail is a másik faluba megy. Ez persze megmosolyogtató, de tény, ami tény, Salföld különleges hely.

A vendéglátó, Somogyi Győző megkongatott egy kolompot, és ezzel kezdetét vette a céhgyűlés. (A legutóbbi a tavaszi tárlat előtt volt.) Negyven tagja van a szervezetnek, és a pár családtaggal együtt olyan sokan el tudtak jönni, hogy még a hatalmas faasztal melletti helyek is kevésnek bizonyultak. Eddig magamban azt gondoltam, hogy a művészek, mint a látványra, érzésekre, hangulatokra fokozottan érzékeny, azok tolmácsolására másoknál sokkal inkább képes, tehetséggel megáldott emberek, úgy általában talán egymással is túl kritikusak, de szívesen látom be tévedésemet, legalábbis, ami ezt a közösséget illeti. Szívesen tapasztaltam; a céh tagjai szeretik egymást, így az összefogás, bár létszükséglet, közöttük nem kényszeres.

A hivatalos teendőket letudva, indult a falulátogatás, és mire mindenki elfáradt, a szép őszi délután pedig esti homályba fordult, elkészült a céhlakomára a főétel, a zseniális marhapörkölt, az asztal szabadon maradt részeit pedig megtöltötték a házi sütemények, mert hát a céhtagok a gasztronómiában is nagyon tehetségesek.

Veszeli Lajos, a leköszönt céhmester

A Balatonalmádiban élő festőművész az elmúlt hat évben amellett, hogy alkotott, nem kevés energiát szánt a Veszprém Megyei Művész Céhként megalakult, majd pár éve Veszprémi Művész Céhként működő szervezetre; csoportos kiállítási lehetőségekért talpalt, ösztöndíjért kilincselt, hogy kollégái élhessenek a külföldi, egyéni bemutatkozási lehetőségekkel. Nincs mit csodálkozni azon, ha egy művész habitusától kissé távol áll a rendszerszemlélet, a pénzügyi beszámolók világa, a szervezeti életet kísérő (megnehezítő?) előírások, szabályok teljesítése. A céhgyűlés meghallgathatta az összefoglalót, ám a mondandó nagyobb részét egy másik téma tette ki. Az előző összejövetel óta a házigazda, Somogyi Győző festőművész, a Nemzet Művésze Kossuth-díjas lett, őt köszöntötték a vendégek, majd egyhangúan megszavazták, hogy ő, aki a Magyar Művészeti Akadémia mellett csak a Veszprémi Művész Céhnek tagja, a továbbiakban legyen az örökös tiszteletbeli elnök is.

Kulcsár Ágnes, a közösség új vezetője

Tíz éve segítette titkárként a leköszönő céhmester munkáját Kulcsár Ágnes grafikus, festőművész. Évekkel ezelőtt felmerült már, hogy ő legyen a következő vezető, így várható volt az egyhangú döntés. Ő is azt hangsúlyozta, milyen fontos az összefogás, az együvé tartozás, hiszen mindenki tud segíteni, a közös megjelenési lehetőségek az egyéni bemutatkozást ugyanúgy szolgálják. A helyzet nehezebb, mint pár évvel ezelőtt, hiszen sorra szűnnek meg a galériák, tehát nagyon fontos, hogy mindenki keresse a kiállítási lehetőségeket. Javasolta, hogy céhmesteri munkáját a külső-belső kommunikációt tekintve Gaál Ágnes festőművész titkárként, a pályázatok terén pedig Jáger István alkalmanként segítse. Mivel a jelöltek a felkérést elfogadták, a céhgyűlés őket is megszavazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!