Kultúra

2017.04.18. 14:45

Kereplő ministránsok Ajkarendeken

Ajkarendek - Kerepeléssel hívták a misére az ajkarendeki ministránsok a híveket húsvét időszakában.

Tisler Anna

A fiatalok, akik többsége a helyi német nemzetiségi általános iskola diákja, nagycsütörtökön este hét órakor indult először útnak, és folytatta a kerepelést nagypénteken és nagyszombaton.

A hagyományoknak megfelelően három csoportban járták végig az utcákat, német és magyar nyelven mondták el a szövegüket. A nyolcadikos Pákai Péter Bence az idén negyedik alkalommal vett részt a kereplésben.

Töltl Márton a kereplőt bátyjától kapta
Fotó Tisler Anna

Megtudtuk tőle, hogy a hagyomány nagyon régi, ma már nem lehet tudni, hogy mikor indult. A kereplőket generációkon át őrzik, a legrégebbi darabot egy nyugdíjas rendeki férfi használta gyermekkorában. A fiatalok örömmel őrzik a hagyományt, az sem volt baj, hogy pénteken és szombaton korán kellett kelni, ugyanis hajnali öt órakor már járták az utcákat.

Töltl Zoltántól, a német nemzetiségi önkormányzat vezetőjétől, az iskola pedagógusától megtudtuk, hogy a diákok minden népszokásról hallanak a tanórán, így tanulnak a kerepelésről is, a nagyobbak pedig a kereplőt is kipróbálhatják.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!