Kultúra

2016.11.22. 19:50

Képviselik megyénket Németországban

Nagy elismerést kaptak a városlődi kórusok, kettő közülük országos minősítést kaptak és képviselhetik megyénket Németországban.

Piltman-Horváth Barbara

A Magyarországi Németek Ének- Zene- és Tánckarának Országos Tanácsa (Landesrat) az idei évben a német nemzetiségi énekkaroknak és dalköröknek biztosított lehetőséget ahhoz, hogy szakmai zsűri előtt megméressék magukat, és ily módon is hasznos tanácsokat kapjanak további fejlődésükhöz. Országos szinten 87 csoport kérte a minősítést, Városlődről három énekkar kérte a szakmai minősítést: a Városlődi Vegyeskar arany (karnagy: Bankó Mónika), a városlődi Kvartett dicséretes arany (karnagy: Pfeiferné Takács Hajnalka) minősítést ért el, a városlődi Heimatklang Gesangverein (karnagy Pfeiferné Takács Hajnalka) pedig egyedüliként a legmagasabb, a Rozmaring Díjnak örülhetett.

A regionális bemutatókat követően Vecsésen került sor a VII. Országos Német Nemzetiségi Kórusfesztiválra. Erre az országban legjobban szereplő 19 kórus kapott meghívást, közülük 14-en találkoztak Vecsésen. Megyénket a Gannai Asszonykórus, a Herendi Nemzetiségi Kórus, a városlődi Kvartett és a városlődi Heimatklang Gesangverein képviselte.

Fotó: Pesty Márton

A bemutató után mindenki izgatottan várta a szakértő zsűri értékelését. Először a Landesrat által alapított Stefan Kerner Díjat vehették át azok a személyek, akik a német zene- és énekkultúra megőrzésében és továbbadásában évtizedeken keresztül kimagasló teljesítményt nyújtottak. Veszprém megyéből Pillerné Fódi Ilona, a Gannai Asszonykórus vezetője; valamint Bauernhuber József, a Bauernhuber Családi Zenakar vezetője vehették át a jól megérdemelt kitüntetést.

Ezt követően a zsűri tíz kórust különdíjjal jutalmazott, közöttük a Herendi Nemzetiségi Kórust is (vezetője Pfeiferné Takács Hajnalka). A végére maradtak a legmagasabb elismerések: Fesztivál Díjat kapott a Gannai Asszonykórus (vezetője Pillerné Fódi Ilona), ők a 2017-es Országos Német Nemzetiségi Gálán szerepelhetnek; a Szederkényi Kórus, ők a 2018-as országos gála vendégei; és végül megosztott Fesztivál Díjban részesült a városlődi Kvartett és a városlődi Heimatklang Gesangverein (mindkettő művészeti vezetője Pfeiferné Takács Hajnalka). Utóbbiak a 2019-es nemzetiségi gálán mutathatják be műsorukat.

Az elért eredmények bizonyítják, hogy megyénk országos szinten is az elsők között van, ami a német nemzetiségi ének- és zenekultúra megőrzését, ápolását és továbbadását illeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!