Kultúra

2015.09.29. 11:57

Képregény a háborúról - kiállítás az egyetemen

Veszprém - A történelmi képregények elkötelezett grafikusa lettem.

Szám Dorottya

Tíz éves koromtól kezdve minden igyekezetemmel a történelem eseményeire koncentráltam – fogalmazott magáról Sarlós Endre, akinek a Pannon Egyetem aulájában nyílt kiállítása az Elfeledett Hősök című képregényéből a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulója alkalmából.

Horváth Géza, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja megnyitó beszédében elmondta, hogy a kiállításon a második világháború egy szeletét képregény formájában láthatjuk, amely egy izgalmas és érdekes kísérlet.

- A felidézések és emlékezések révén tudjuk csak megérteni a történések valódi lényegét. Remélem, hogy a képregény a mai ifjúságot hasonló módon megérinti, mint annak idején jómagamat Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című könyvének filmes feldolgozása – fogalmazott, majd az elmúlt évek geopolitikai történései kapcsán elmondta, hogy ismét sötét felhők gyülekeznek Európa felett.

- A világ távoli helyen történt eseményei, a válsággócok, akár akkor, akár ma is, hatással vannak hazánk biztonságára, feladatot rónak minden katonára. Azok a katonák, akik elmentek, és elmennek ma is, köztünk éltek, élnek. Apák, barátok, szomszédok, cimborák. Az itt látható képregény kiragadja az olvasót a modern média világából, arra ösztönöz, hogy olvassuk végig az elfeledett hősök emlékeit – fogalmazottSzücs József, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központjának parancsnoka.

Bízom benne, hogy a fiatalsághoz közelebb hozza a képregény műfaja és a kiállítás ezt a sokáig elhallgatott és ma sem kibeszélt történelmi tragédiát – fogalmazott Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem közművelődési titkára, a kiállítás szervezője.

Rainer Pál régész-múzeológus beszédében a második magyar hadsereg Don-kanyarban szenvedett veszteségével kapcsolatos tévhitekre hívta fel a figyelmet, rámutatva arra, hogy sokan méltatlanul felülbecslik az áldozatok számát és az államvezetés felelőtlen lépésének tekintik a megtörtént katasztrófát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!