Kultúra

2016.12.03. 14:42

Képbe sűrített jelenetek

Veszprém – Több generáció számára is ismerősek lehetnek azok a film- és színházi plakátok, amelyekből a Csikász Galériában nyílt tárlat szombaton.

Marton Attila

A Csillaglépcső című kiállításon – amely a Művészetek Háza évadzáró tárlata – Molnár Kálmán grafikusművész több évtized alatt készült plakátjaiból ad ízelítőt. A grafikus az 1960-as évek végétől olyan emlékezetes filmekhez készített plakátokat, mint A 22-es csapdája, a Virágot Algernonnak, a Szelíd motorosok, a Woyzeck, a Ripacsok vagy a 80 huszár. A kiállításon néhány színházi plakát, több könyvborító és irodalmi illusztráció, valamint Por és hamu című nyelvemléksorozathoz készült mű mellett a trapper farmert népszerűsítő plakát is helyet kapott. Ahogy az alkotó fogalmazott korábban, a látványon túli asszociációk foglalkoztatták, amelynek jellegzetes példája a Fal című lengyel filmhez készített plakát: az omló téglafalban, a film mondanivalóját megjelenítve, egy emberi arc hullik szét darabokra.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntőjében elmondta, a magyar plakátkészítés egyik nagy korszakának emblematikus alakja Molnár Kálmán, akinek művészetszervező és oktatói tevékenysége – tanszékvezető, majd rektorhelyettes a Magyar Képzőművészeti Főiskolán – is jelentős.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész megnyitójában a grafikus irodalmi alkotásairól beszélt, kiemelve, hogy azokban saját olvasmányélményeit komponálja egybe, a képekről a szerző életútja, szövegei és szereplői köszönnek vissza. Hozzátette, ilyen a szerelmi visszautasítás férfias fájdalmával ábrázolt Csokonai Vitéz Mihály, vagy a legfrissebb plakát, amely Krúdy Gyula Szindbádjához készült. Ezen mesebeli, színes világ tárul a befogadó elé, a szereplők pedig plasztikusan egy húslevesből lépnek ki.

A plakátkiállítás 2017. január 28-ig látható a Csikász Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!