Kultúra

2017.03.22. 10:22

Kegyelem - Makkai Ádám műveit elevenítették meg az Egyetemen

Veszprém – Kegyelem- Rekviem 1956 halott fiataljaiért- a ma élőknek címmel irodalmi estet tartottak kedden a Pannon Egyetemen.

Rieger Zsanett

A rendezvényen Erdélyi György előadóművész rendhagyó módon dolgozta fel a kétszeres Kossuth- díjas Makkai Ádám műveit, (aki részt is vett az eseményen) és vele 1956 történéseit. Bevezetőjében elmondta, megpróbál eleven történelmet csinálni. De mi is az a történelem? – tette fel a kérdést. Egy tantárgy, ahol évszámokat kell megjegyezni? Hangsúlyozta, a személyes részvétel a történelmi eseményekben más, mintha csak tanulunk róla. Magáról elmondta, tizenhárom évesen csibész és koraérett gyerekként jó tanuló volt, de csak azt tanulta meg, amit szeretett.

Makkai Ádámról megemlítette, 1956 idején harmadéves volt az ELTE magyar-francia szakán, és egy napon bement a Szabadnép szerkesztőségébe egy cikkel, aminek hamar híre ment, így Amerikába kellett emigrálnia, ahol nagy karriert futott be. Azt azonban kevesen tudják róla, jegyezte meg Erdélyi György róla, hogy egészen parádés költő, író. Az 1966-ban Chicagóban megjelent Kegyelem című ciklusból is adott elő költeményeket, előtte felolvasta saját, a Magyar Naplóban megjelent művét, a Szilánk a könyvekben-t, mintegy aperitifként a vacsora előtt, tette hozzá. Erről még megjegyezte, azért ez lett a címe, mert egyszer megtalálta 56-ban Széchenyi Hitel című könyvét, amibe szilánk szúródott bele. Drámai játékával, zenei aláfestő elemekkel, a kor stílusát idéző ruhadarabokkal méltóképp elevenítette meg Makkai Ádám műveit, és egyben 1956 történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!