Kultúra

2017.05.25. 06:31

Kedves régi házak a falakon - Szabó Klára festőművész kiállítása Pápán

Pápa – A néhai helyi festőgéniuszok – Hénel Gusztáv, A. Tóth Sándor, Erdélyi Gyula – egykori tanítványának, Szabó Klárának látható első önálló kiállítása a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Kedves régi pápai házak címmel nyílt meg Szabó Klára festmény-kiállítása kedden a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében. A folyosót is elfoglaló tárlatot Takács Katalin nyitotta meg, közreműködött a Bartók Béla Zeneiskola fiú gitár triója.

Szabó Klára és Takács Katalin gyermekkoruk óta jó barátnők

A 78 éves művész olajfestékkel, főleg tájképeket alkot fotó alapján. Kedvenc témái a régi pápai épületek, a Várkert, valamint tanyák részletei, első önálló tárlatán ötvenkét képen mutatja be ezeket.

Az alkalomra zsúfolásig megtelt a könyvtár előadóterme

Felelevenítette, hogy először Hénel Gusztáv tanította festeni, majd 1956-tól A. Tóth Sándor városi képzőművészeti szakkörébe járt, ekkor több városi és megyei csoportos kiállításon is részt vett. Utána a munkahelyén, a textilgyárban nyílt egy képzőművész szakkör Erdély Gyula vezetésével, aminek megszűntéig, tíz éven át volt tagja. 1991-es nyugdíjba vonulása után több ideje jutott a festésre. Sok unszolás után végre beadta derekát, és a nyilvánosság elé tárta alkotásait.

A régi pápai házakat, tájakat ábrázoló ötvenkét festmény a folyosókon is helyet kapott Fotó: Laskovics Márió

- Képei a színek érzéklete és lelke gyönyörködtető erejéről szólnak. Festészeti stílusára a klasszikus realizmus a jellemző, aminek alapvető sajátossága, hogy nem bírál, csak megmutat.

Hiperrealista tájképábrázolásai egy része konkurenciája lehet a fényképezésnek. Ünnep ez az emberről, a régi értékek megőrzéséról szóló tárlat, s az ajándékot a közönség kapja – méltatta alkotó barátnőjét Takács Katalin a rendezvényen, ami állófogadással, kötetlen beszélgetéssel zárult. A kiállítás a bibliotéka nyitvatartási idejében június 30-ig látogatható.

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!