Kultúra

2017.04.27. 08:49

Kedvencüket szavalták a diákok - versmondó verseny Tapolcán

Tapolca - A Szólj költemény! című népszerű versmondó versenyre még óvodások is érkeztek a Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyermekrészlegébe. Az első versenyt már több, mint tíz éve rendezték, így mára hagyománnyá vált az esemény.

Smidhoffer Eszter

Ám nem csak a diákok, hanem az ovisok is megmutatták tudásukat. A verseny három héten át tartott.  A jelentkező ovisok a tapolcai-, szigligeti-, és badacsonytördemici óvodából jöttek a könyvtárba. A diákok pedig a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola tagintézményeiből, a Nagyboldogasszony Római Katolikus iskolából, a zalahalápi Csontváry iskolából, a balatonedericsi Eötvös Károly iskolából, a nyirádi Erzsébet Királyné és a nemesgulácsi Kereszturi Dezső Általános Iskolából neveztek a versenyre.

Papp Botond 5. c osztályos tanuló Petőfi Sándor: Csokonai című versét szavalta
Fotó: Smidhoffer Eszter

Elsőként az ovisok mondták el a választott verset, akik izgulva, tűkön ülve várták az eredményhirdetést. Őket az alsó tagozatos diákok követték, majd a felsősök zárták a sort. Mindegyik korosztály szebbnél-szebb verset mondott, volt, aki egy kis színészi játékot is vitt a versmondásba. A költemények között volt Laczkfi, Petőfi, Kovács Barbara és más ismert és kevésbé ismert költő tollából is szavalat. Az ovisok és a diákok egyaránt kiöltözve, felkészülten mondták el versüket a zsűrinek. Akadt, akinek sikerült a személyiségéhez illőt választania, de volt olyan is, akitől távol állt az adott költemény. Ám a zsűri megszidás helyett bíztatta a kicsiket, nagyokat, hogy ne adják fel, jövőre még jobbak lesznek.

Az eredményhirdetésnél ovisok és sulisok egyaránt izgultak a helyezés miatt, hiszen nem babra, hanem könyvre ment a játék. Az első három, nagyoknál pedig az első két helyezett könyvet kapott jutalmul, de minden résztvevőt megajándékozott a könyvtár. Külön dicséretben részesült a nyolcadikos második helyezett Major Fanni Kíra, aki saját, Életművész című versével nyűgözte le a közönséget. Így ő a tapolcai könyvtárban már letette névjegyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!