Kultúra

2017.07.25. 13:31

Kapolcson debütál a Nyugat kabaré

Nyolc évvel ezelőtt jártam a Művészetek Völgyében először, nem voltam ősi völgyi arc - vallja be Lackfi János költő, aki azóta azonban szintén jellegzetes szereplője lett a völgynek, ahová hazajár.

Leitner Vera

- Palya Bea hívott meg akkor a frissen indult udvarába, ahol meghirdettem a verskavicsgyártást, verseket improvizáltam és írtam kavicsokra a látogatók témáiból - emlékszik vissza a költő az első völgyélményére, ahol tömött sorokban álltak az emberek versekre várva.

Lackfi János ezt követően, már Franciaországban találkozott Gryllus Dánielékkel egy felolvasó est során, ott jött létre az alkotó kapcsolat, mely következő nyáron a Kaláka Versudvar megalakulásához vezetett. A Kaláka együttes korábban maga is koncertekre járt le a Völgybe, ám nem rendelkezett saját udvarral; idén ünneplik hetedik kapunyitásukat.

Lackfi János ma már jellegzetes szereplője a Völgynek, s elengedhetetlen alakja a Kaláka Versudvarnak

- Van állandó közönségünk, de sok az új arc is. Gryllusékkal közösen szervezzük a programokat. Idén, csütörtök este kerül sor első alkalommal például egy olyan estre, melyet már régóta szerettem volna megvalósítani, a Nyugat kabaré, mely megmutatja, hogy a nyugatos költőknek, íróknak nem csak komoly alkotásaik voltak. Írtak hírlapi, alkalmi verseket a sebészről, aki bicikliről operált, a manikűrös kisasszonyról, a tőzsdéről, ezeket a verseket az est során korabeli újságcikkekkel színesítjük - meséli Lackfi János, aki a völgyi élmények közt említi a szomszédolást, mikor egy-egy udvar művészei közös produkciókat létrehozva látogatják meg egymás helyszíneit.

A Kaláka udvar mellett Lackfi maga is aktív szereplője, vendége Harcsa Veronika vagy a Magyar Írószövetség programjainak, de látogatóként is szívesen szomszédol például a Momentán társulatnál vagy a Folk udvarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!