Kultúra

2017.02.23. 09:26

Angol klub a jobb nyelvértésért

Kapolcs - Több mint egy éve működik sikerrel az Angol klub, amely összefogja a helyi és környékbeli, valamint a vidékhez kötődő angol ajkúakat és megszólalásra buzdítja a nyelv iránt érdeklődőket.

Tóth B. Zsuzsa

A klubot Márvány Gabriella hozta létre, miután több éves angliai tartózkodást követően hazaköltözött férjével és szerette volna fenntartani nehezen felépített nyelvtudását. Gabi úgy érezte, a legfontosabb lenne, hogy beszélgethessen valakikkel, ezért kereste azok társaságát, akik hasonló cipőben járnak. Így került kapcsolatba a településen élő Kondor Lászlóval és feleségével, Lindával. Kondorék tíz éve költöztek haza Amerikából.

László ötven évet élt ott, mára perfekt angolból, a felesége pedig most Kapolcson ismerkedik a magyar nyelvvel. Csatlakoztak hozzájuk más, hasonló cipőben járó, többnyire nyugdíjas klubtagok, köztük több művész, de nyelvtanár is. Van, aki az év nagy részét Kaliforniában tölti és itthon szeretett volna tartozni valahová, más az angol férjével jár a klubba, de akad holland festő is magyar feleséggel. Van olyan tag is a csoportban, aki magyar, de külföldön dolgozik.

Az Angol klubot létrehozó Márvány Gabriella kisfiával és Lindával

Budapesti, tapolcai, hegyesdi, veszprémi, balatonfüredi, balatonfűzfői, keszthelyi, tihanyi, taliándörögdi, vigántpetendi csoporttagok találkoznak havonta egyszer, hogy néhány órán át beszélgessenek valamiről. Lehet az művészet, de volt már szürke marha est, farsangi összejövetel, minden alkalommal valami színes programmal várják a csoport tagjait, akik közé bárki beléphet. Legközelebb, márciusban a klasszikus angol teázás hagyományát elevenítik fel.

A foglalkozások nagy részének a könyvtár ad helyet,  de ha a programok úgy kívánják, Kondorék, vagy más klubtagok fogadják be a csoportot egy-egy estére. Miközben az angol anyanyelvű amerikai, ausztrál tagok szinten tartják szókincsüket, pont azt fejlesztik magyar társaik, akik ugyan nem kezdők, de van még mit tanulniuk. Segítenek egymásnak például nyelvvizsgára felkészülés estén, és abban, hogy miről társaloghatnak azok, akik a művészetek völgye idején szeretnék kiadni házukat angolul beszélő vendégeknek.

Gabi szerint nagyon fontos, hogy merjenek megszólalni angolul, beszéljenek. Erre bátorítja a nyelvvel csak most ismerkedő tagjait a klub.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!