Kultúra

2017.04.22. 11:46

Klasszikus bábjátékot mutatott be a Kabóca Bábszínház

Veszprém – A nehézségekkel teli útkeresés végén csodás felfedezés várhat mindenkire – erre is tanít A rút kiskacsa története.

Kutasi Zsófia

Kabóca Bábszínház legújabb előadása A rút kiskacsa.  Az évadot a bábszínház a tolerancia, az elfogadás jegyében hirdette meg. A klasszikus mese is ebbe a koncepcióba illik, hiszen önmagunk, a másság elfogadásának témáját járja körül.

A rút kiskacsa a nyüzsgő baromfiudvarból indul el, ahonnan kegyetlenül elűzik, ám útja során megtalálja társait és önmaga helyét is a világban. Kiderül, hogy annál sokkal különlegesebb lény, mint amit magáról gondolt vagy mások gondoltak róla. A fájdalmakkal teli életút keserű, ám szép és nagy a feloldás a végén. Igazi anderseni mese klasszikus technikákkal, a mai igényekre lett alakítva.

Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója, rendező korábban 1996-ban vitte színre a művet a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban. Az egykori sikerdarab alkotógárdája dolgozott újra együtt a bemutatón a veszprémi művészekkel. H. C. Andersen meséje alapján írta Zalán Tibor, Novák János zeneszerző, Gyarmathy Ágnes tervező, Szántó Viktória dramaturg.

- Nagyon szeretem ezt a darabot, sok örömet adott régen is, remélem, működni fog az, amitől egykor sikeres volt. Bizonyos elemekhez ragaszkodtunk, van, amit átgondoltunk, például más a díszlet – mondta Székely Andrea.

A klasszikus bábjátékban a kesztyűs báb a meghatározó. A változékony, festői látványvilág, a világítástechnikai elemek a lírai vonalat erősítik. A kicsi kacsa folyamatos bolyongása és útkeresése szebbnél szebb természeti képekben jelenik meg.

A klasszikus bábjátékban a kesztyűs báb a meghatározó. A változékony, festői látványvilág, a világítástechnikai elemek a lírai vonalat erősítik Fotó: Pesthy Márton

A rendezés során a fő szempont volt, hogy végigkísérjék a főszereplő életét, a gyerekek ez alatt átélhessék, hogy ha időnként nehéz helyzet elé is kerülnek, azon túl lehet jutni és valójában a legcsodálatosabbak a világon. Időnként előfordul, hogy nagyon rossz a helyzet, de aztán minden jobb lesz, a nagy dráma, amit mélyen megélünk, végül csodás feloldást nyerhet.

A rút kiskacsát Szívós Réka játssza, de a darabban szinte az egész társulat szerepel.

A bemutató előadást szombaton Az egészség útja programsorozat részeként láthatta a közönség a Hangvillában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!