Kultúra

2017.08.10. 12:55

Jótékonysági árverést tartottak a csopaki Csonkatorony új harangjáért

CSOPAK Egy tűt sem lehetett leejteni a faluház nagytermében, olyan sokan voltak kíváncsiak a húszéves Csopaki Művésztelep 20. jubileumi kiállítására, valamint az azt követő jótékonysági árverésre, melyet Gönczi Gábor, a népszerű műsorvezető vezényelt le.

Szendi Péter

Talán soha nem voltak ennyien a település Galériájában, holott egy szürke hétköznapról volt szó. Mégis a különleges tárlat anyaga és a rendezvény célja színessé tette ezt a napot. A Csopaki Művésztelep jótékonysági árverést szervezett a község jelképévé vált Csonkatorony harangjának javára, hogy újra megszólalhasson Csopak lelke.

Ambrus Tibor polgármester köszönetet mondott az elmúlt húsz év művészeti tevékenységért a szervezőknek és a jelen lévő fiataloknak, akik nem kis mértékben öregbítették Csopak jó hírét hazánkban és szerte a világban. Külön kiemelte a Baska családot, akik mindezt összefogták, egyben őszinte részvétét fejezte ki a családfő, Baska József halála miatt, aki már nem vehet részt ebben a közös munkában.

Ambrus Tibor polgármester köszönetet mondott az elmúlt húsz év művészeti tevékenységért a szervezőknek és a jelen lévő fiataloknak, akik nem kis mértékben öregbítették Csopak jó hírét hazánkban és szerte a világban Fotó: Szendi Péter

- Nemcsak önöknek ünnep ez a kiállítás, hanem nekünk, csopakiaknak is, hiszen a képekben benne van a település is akarva-akaratlanul, tudatosan vagy anélkül.

Idén 35 fiatal vett részt a művésztáborban. Minden évben a világ különböző tájairól érkeznek táborozók. Ezen a nyáron Belgiumból, Angliából, de Amerikából is hazalátogat egy-egy tehetséges magyar művész. - Húsz év, közel ezer fiatal. Van, aki már nyolcadszor van itt, és van, aki művésztelepi diákból lett művésztelepi tanár. Szövődtek szerelmek, sőt, házasság is, születtek gyerekek - tudtuk meg Baska Barbarától.

A jótékonysági árverésen a Művésztelep diákjainak, legszebb munkáira licitálhattak a résztvevők. Harminckilenc alkotás került kalapács alá. A licitálás 10 ezer forintról indult, ötezer forintos licitemeléssel. Szerencsére mindegyik kiválasztott alkotás gazdára talált. Az árverést Gönczi Gábor, a népszerű műsorvezető vezette, aki évek óta jó kapcsolatot ápol a Baska családdal. Összesen 685 ezer forinttal járultak hozzá a szervezők a Csonkatorony új harangjának elkészítéséhez. A Csopak Galériában augusztus 23-ig lesz látható a kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!