Kultúra

2017.02.24. 10:54

Japán klub indult a megyei könyvtárban

Első alkalommal rendezték meg a japán klubot az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban csütörtök délután.

Rieger Zsanett

A tematika miért szeretjük a japánokat? volt. Mint ahogy azt a könyvtár munkatársa, Magasházi Virág elmondta, a klub célja az, hogy aki érdeklődik a japán, vagy bármilyen más távol-keleti kultúra iránt, annak legyen lehetősége helyben megismerkedni ezekkel, minél szélesebb körben. Ő magáról megemlítette, tizenhat évesen bele ebbe a világba japán animációk által, majd ezután kezdte el a nyelvet tanulni. Még hozzátette, az alkalmak havonta lennének.

Az esemény eleje interaktív keretek között zajlott, a közönségnek lehetősége nyílt kérdezni, tapasztalatokat megosztani a kultúráról, majd Magasházi Virág tartott előadást a japánokról elterjedt sztereotípiákról, és azok háttereiről. Többek között beszélt a csoportszellemiségükről, munkamoráljukról, nők szerepéről társadalmukban és természetszeretetükről. Mint elmondta, a turistákkal többnyire közömbösek, de a belső körükbe tartozó emberektől elvárják, hogy betartsák kultúrájuk szabályait.

Érdekességként megemlítette, ők a fürdőzés mesterei, számukra ez kikapcsolódást, megnyugvást jelent, és van egy tradíciójuk, miszerint a fürdőzés előtt szappannal meg kell mosakodniuk. Habár az egész társadalom átalakulóban van, és a nők függetlenedni szeretnének, még megvannak a hierarchikus kapcsolatok férfiak és nő között, tette hozzá a nők szerepével összefüggésben. A férfiakról elmondta, erős a munkamoráljuk, sokat dolgoznak, gyakran túlórában is, így nem ritka, hogy a család háttérbe szorul.

Mivel kitartóak, és nagy az önfegyelmük, a művészetben tudják megélni érzékenységüket, szentimentalizmusukat, híres japán versek például a wakák és a haikuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!