Kultúra

2017.06.24. 10:00

Ismerkednek és barátságot kötnek a művészettel

VESZPRÉM - Ez alkalommal a múlt hétvégén, a Kabóciádén nyílt lehetősége a gyerekeknek Gombrich Mester Művészeti Tanodájában óriáslepkeszárnyakat festeni, ám a kreatív műhely egyéb projektekben, művészeti oktatásban is részt vesz a városban. A művészetet élményekkel megtöltő tanodáról annak megálmodójával, Hajdu Franciskával beszélgettünk.

Leitner Vera

- A Gombrich Mester Művészeti Tanodája 2015 augusztusa óta működik Veszprémben, ennek keretében művészettörténetet tanítok heti rendszerességgel ovisoknak és általános iskolás gyerekeknek, szakkörjelleggel - meséli Hajdu Franciska esztéta, múzeumi menedzser, múzeumpedagógus. - Azért, hogy minél többen lássák, hogy ez a művészeti oktatás, vizuális nevelés nagyon sokféle tud lenni, csatlakozni szoktam a városi eseményekhez nagyobb, szabadtéri festőakciókkal. Ha nálam már egyfajta barátságot találnak a művészettel a gyerekek, akkor már egy kicsit talán otthonosabban érzik magukat egy gyűjteményben, múzeumban, máshogy néznek majd a dolgokra. Ez volt az elsődleges cél, a barátságkötés a művészettel, játékos eszközök által.

Mint mondja, a Kabóca Bábszínház és saját célcsoportja nagyon hasonló, s mivel idén az óriásbábok és marionettek volt a Kabóciádé fő témája, lehetőség nyílt egy óriáslepkét illeszteni a programba

- A gyerekek nagyon figyeltek a lepkéket jellemző szimmetriára és bátran használták a színeket is - meséli Franciska a közös alkotásról. A kicsik maguk is felpróbálhatták az elkészült szárnyakat, amelyeket körülbelül húsz gyermek készített el.

- Veszprémben szerencsére nagyon jó a kulturális közeg, az emberek nyitottak a hasonló, kreatív dolgokra, és ezt öröm látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!