Írók, festők szerelmei - Nyáry Krisztián volt a vendége a nyitó programnak

2017. február 17., 10:15 szerző: Balla Emőke fotós: Pesthy Márton
komment
Veszprém - Ahogyan könyveiben, a beszélgetésen is írók, költők, festők szerelmeiről mesélt Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, akit a k3 klub látott vendégül a Hangvillában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hogyan fogadta Mikes Klára, Szabó Lőrinc felesége, mikor a költő előállt az ötlettel, éljenek az asszony barátnőjével - egyben a férj szeretőjével - hármasban? Ki az a híres festő, aki négy embert bizonyíthatóan meggyilkolt, és környezetében hárman gyanús körülmények között követtek el öngyilkosságot?

Ezekre a kérdésekre is választ kaptak a k3 klub - közösség, kultúra, kikapcsolódás - első programjának résztvevői. Nyáry Krisztián, aki 2012-ben a közösségi oldalon kezdte publikálni a magyar írók és költők szerelmi életéről szóló írásait, elmondta: azt gondolta, az olvasókat elsősorban a bonyolult, fordulatos szerelmi történetek érdeklik majd, de az élethosszig tartó szerelmeket - például Benedek Elekét, aki több mint hatvan évig élt együtt feleségével - éppen úgy szeretik.

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész élményeit a veszprémi közönség is szívesen hallgatta
Fotó: Pesthy Márton

Az író úgy fogalmazott: ezeket a történeteket nem lehet a tananyag részévé, kötelezővé tenni, de azok kedvet csinálhatnak az olvasáshoz: ha izgalmas az író, költő élete, a diákok nagyobb eséllyel veszik elő könyveiket. Az a legfontosabb, hogy olvassanak, véli a szórakoztató, ismeretterjesztő, tény alapú műfajt művelő író.

Az írók, költők szerelmi életéről szóló Így szerettek ők című kötet nagy sikert aratott, később megjelent a magyar festők életéről szóló könyv is. Az írók és festők magánélete között az a különbség, hogy míg az előbbiek életét jól ismerjük tanulmányainkból, az utóbbiakét kevésbé; az ő esetükben az alapokat is el kell mesélni.

Nyáry Krisztián elmondta, örül, hogy a fiatalokat is "megihlették" a művei. A k3 klub estjén bemutattak egy fiatalok által kitalált, képzelt beszélgetést, chatelést Babitscsal, valamint egy 16 éves informatikus által készített animációt: a Rippl-Rónai József által festett, sok művön megjelenő Zorka arcokat egymásba olvasztva.Balla Emőke

2017. február 17., 10:15 szerző: Balla Emőke fotós: Pesthy Márton

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...