Kultúra

2017.05.22. 17:10

Irodalom a fák hűvösében - Ötven évvel ezelőtti kezdeményezést elevenítettek fel a Thury-várnál

Rendhagyó kulturális programra, irodalmi majálisra várta az érdeklődőket a napokban a Krúdy Gyula Városi Könyvtár.

Szabó Péter Dániel

A Thury-vár melletti liget hűs fái alatt tartott megnyitón elhangzott: nem előzmény nélküli a hagyományteremtő céllal megrendezett irodalmi majális, Könczöl Imre ötven évvel ezelőtti kezdeményezéséhez nyúltak vissza a szervezők. - Az egykori könyvtár-igazgató rengeteg olyan ötletet valósított meg, amelyhez érdemes visszanyúlni - fogalmazott Budai László, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár jelenlegi vezetője.

Éltető Erzsébet és Pócsik József olvasott fel az érdeklődőknek a most megjelent helytörténeti kötetből. A Thury-vár fala patinás díszletéül szolgált a rendhagyó előadásnak
Fotó: Szabó Péter Dániel

- Az elmúlt években szépen gyarapodtak azon kötetek és kiadványok, amelyek a város múltjával foglalkoznak. A ma bemutatott könyvet egy kincses kötetnek tartom, hiszen csodálatos írásokat tartalmaz. Mindenkinek fontos, hogy megismerje saját lakóhelyének a történelmét, történetét. Legyen az több száz esztendős vagy a közelmúltunk történelme, amelynek a tanúi még itt vannak velünk. Ezekből a történetekből megtudjuk, hogy mi mindenen mentek keresztül elődeink, mennyi mindent kibírtak. Sokszor, amikor nehézségeink vannak, azt gondoljuk, hogy ez milyen elviselhetetlen. Azok, akiket elhurcoltak, mennyi mindenen át tudtak lépni, utána emberként tudtak tovább élni, teljesítményt tudtak felmutatni, családjuk volt - méltatta a rendezvényen bemutatott, Apáink által feljegyzett várpalotai történetek című könyvet Campanari-Talabér Márta polgármester.

A kötetből Éltető Erzsébet és Pócsik József tolmácsolásában néhány részletet meg is hallgathatott az érdeklődő közönség. A nap folyamán emellett Ladányi Maya és Tóth-Göndöcs Ildikó frissen kiadott köteteit is bemutatták, továbbá Várpalota egykori jegyzőjének, Czeidli Istvánnak ősszel megjelenő könyvéből hallgathattak meg néhány verset az érdeklődők Lohonyai Zoltán jóvoltából, zenés köntösbe bújtatva.

Az irodalmi majálison bemutatkozott a veszprémi slam poetry-csapat, s két versenyen is kipróbálhatták magukat a bátrak. Az egyik egy 5 szavas versíró feladat volt, a másikat pedig "blackout poetry", azaz kisatírozott költészet címmel hirdették meg. Utóbbi lényege, hogy tetszőleges módon kellett kisatírozni az adott oldalt egy könyvben, s kreatív módon, szabadon használt fantáziával kellett létrehozni a kiválasztott szövegből egy-egy haikut vagy verset. A legügyesebb alkotó egy könyvlapra csíptethető LED olvasólámpával gazdagodhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!