Kultúra

2016.11.28. 18:44

Írásba foglalta a kíváncsiságát - Saját életéről is vallott Jókai Anna írónő

Balatonfűzfő – Gyerekkoráról, a család és a házasság szerepéről, valamint a hazaszeretet fontosságáról is beszélt Jókai Anna Kossuth-díjas írónő a Kontrasztok beszélgetéssorozat legutóbbi estjén.

Marton Attila

Az irodalmi est bevezetőjében Farkas István hegedűtanár, házigazda a szerző életútjáról beszélt. A Kontrasztok beszélgetéssorozat korábbi állomásaival ellentétben ezúttal rendhagyó módon nem kérdés-felelet formában zajlott a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében rendezett est, hanem Jókai Anna a házigazda által felvetett témákat – család, hit, hazaszeretet és aktuális társadalmi ügyek – csokorba fűzve közel másfél órás előadást tartott.

Az írónő leplezetlenül beszélt gyerekkoráról és édesanyjával való viszonyáról. Elmondta, édesanyja szinte kisajátítva szerette, és el is kényeztette, ebből a helyzetből húszévesen házasságba menekült, amelyből két gyermeke született.

Írói példaképei között Hamvas Bélát, Pilinszky Jánost, Weöres Sándort és Kodolányi Jánost említette. – Szerencsésnek tartom magam, hogy írásba tudom fordítani azt a kozmikus kíváncsiságot, ami bennem rejlik – fogalmazott, beavatva a közönséget ars poeticájába is. A szerelem témáját érintve arról beszélt, olyan kivételes pillanat, amikor két ember testileg, lelkileg és szellemileg összhangba kerül.

A férfi-nő viszonyt elemezve megjegyezte, egymás nélkül nem tudnak boldogulni, a házasság pedig nem más, mint a felek egymás szeretetéért való folyamatos küzdelme. A hazaszeretet kapcsán azt hangsúlyozta, nem a külsőségek a fontosak, hanem az, hogy mindenki megtegye az országáért, amit tud.

Előadása második részében társadalmi kérdéseket érintve kritizálta a politikai korrektséget, a vadfeminizmust és a szingliséget is. Utóbbiról megjegyezte, az embert nem azért teremtették, hogy egyedül legyen.

A mai Európáról beszélve úgy fogalmazott, a dekadencia és a pénz irányítja, míg a menekültválság kapcsán elmondta, mindennél fontosabb az irgalom, de a bajba jutottakon helyben kell segíteni.

Az esten meglepetésként Kiss T. István, a Pannon Várszínház színésze a szerző emblematikus költeményét, az Ima Magyarországért című verset szavalta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!