Kultúra

2016.02.02. 18:36

Intimitás és művészet: Rippl-Rónai személyes vallomása művein keresztül

Veszprém – Rippl-Rónai József mérsékelt, fegyelmezett ember volt, azonban érzelmi életét mélyen és szenvedélyesen élte meg, a szeretet, szerelem rendkívül fontos volt számára.

Kutasi Zsófia

Horváth János művészettörténész a Rippl-Rónai életét, munkásságát bemutató előadáson a Laczkó Dezső múzeumban elmondta, Rippl-Rónai művein keresztül bepillantást nyújtott magánéletébe, ami a 19. században szemérmetlenségnek számított. A kor ízlésvilágának ez nem felelt meg, ezért kezdetben műveit nem fogadták el, azonban Rippl-Rónai ennek az attitűdnek az uralmát megdöntötte.

Rippl-Rónai József szülei, testvérei, szerelmei, barátai egyaránt helyet kaptak a képein, ez teszi vallomásszerűvé, intimmé művészetét – fogalmazott Horváth János művészettörténész
Fotó: Balogh Ákos

Szülei, testvérei, szerelmei, barátai egyaránt helyet kaptak a képein, ez teszi vallomásszerűvé, intimmé művészetét. Horváth János kiemelte, nem véletlen, hogy a festő Ady Endrével jó barátságot ápolt, mivel ezen a téren jól megértették egymást. A nőkhöz való viszonyuk is hasonló volt; fel tudták a nőket magasztalni, azonban látták a párkapcsolatok minden fonákját. Múzsáik különböző alkotói korszakaik meghatározó figurái voltak.

Maga Rippl-Rónai is azt állította, hogy művészi élete nyitott könyv. Ennek megértéséhez azonban ismernünk kell magánéletét.

A festő életműve mintegy háromezer-nyolcszáz darabból áll, az előadás jó alkalmat adott arra, hogy a jelenlegi Rippl-Rónai-kiállításon látható művek mellett sok jelentős alkotás elkészítésének háttértörténetét megismerhesse a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!