Kultúra

2017.07.26. 17:40

A legendás Tom Jonesszal zenélhetett egy színpadon - Beszélgetés Pribojszki Mátyással

BALATONALMÁDI - Nem szereti, ha beskatulyázzák, és elsősorban magának akar megfelelni Pribojszki Mátyás, aki a napokban Tom Jones veszprémi koncertjén a walesi sztárral lépett fel egy dal erejéig. A zenészt pályájáról és a különleges beugrásról is kérdeztük.

Marton Attila

A Balatonalmádiban élő zenész dalait ma már világszerte számos bluesrádió játssza, és együtteseivel rendszeresen külföldön turnézik, itthon egyelőre talán kevesebb figyelmet kap a Pribojszki Mátyás Band és az együttes vezetője.

- Általános iskolásként a nyolcvanas évek végén a korai funkyzenéken nőttem fel, több száz bakelitlemezt gyűjtöttem össze. Egyszer, mint utólag kiderült, az egyik legnagyszerűbb szájharmonikás, Sonny Boy Williamson lemezét sikerült megszereznem, ami olyan lökést adott, hogy szájharmonikázni kezdtem, és amit akkoriban meg lehetett tudni a bluesról, azt feltérképeztem - idézi fel a kezdeteket Pribojszki Mátyás.

A családban nem ő az első, aki valamilyen művészeti ággal foglalkozik: nagypapája magyar nótákat játszott szájharmonikán és dobolt, édesapja szaxofonozott egy jazzbandában, nagynénje, Pribojszki Zsófia nemzetközileg elismert festőművész.

Pribojszki Mátyás egy bluesdalt játszhatott együtt Tom Jonesszal és zenekarával
Fotó: Pesthy Márton

A zene mellett nagyon komolyan vette az úszást, válogatott kerettag is volt, ám a sport helyett a tanítóképző főiskolára ment, a zene pedig az első számú hobbi volt. A főiskola befejezése után úszóoktatóként dolgozott szülővárosában, Békéscsabán, hétvégeken pedig a Rag Doll, a Dobókocka majd a Blues Fools nevű együttesben lépett fel itthon és a környező országokban.

A koncertek mind sűrűbben követték egymást, a két pálya közül végül 2001-ben kellett választania. Ma már azt mondja, voltaképpen 19-re húzott lapot, amikor feladta azt a kiszámíthatóságot, ami addig körülvette, ám nem bánta meg, hogy így döntött. A sikerek ellenére - a Blues Foolsszal négy lemezt készítettek és mintegy húsz országban turnéztak Európa-szerte - Budapestre költözött, és új tagokkal alakított bandát.

- Idegenkedtem attól, hogy a nevem szerepeljen a zenekar elnevezésében, de Adamecz József, akkori zenésztársam meggyőzött, mondván, a frontember a későbbi együttesekben is én leszek, a körülöttem dolgozó zenészek viszont az évek alatt változhatnak, így végül Pribojszki Mátyás Band lett az új zenekar neve - emlékszik vissza.

A zenekar stílusa alapvetően vidám blueszene, a dallamos jazz, a dinamikus groove és a funky keverékével. Hiába próbálják meg sokan beskatulyázni őket egy műfajba vagy a blues valamelyik ágába, ez nem sikerülhet. Mint mondja, elsősorban maguknak akarnak megfelelni, azzal viszont nem ért egyet, hogy ne lenne rádió- vagy közönségbarát a zenéjük.

Legutóbbi lemezén fiatalkori, amerikai ikonjaival dolgozhatott együtt, a korongról kiváló kritikák jelentek meg Nyugat-Európában és Amerikában, számos daluk pedig, noha nem előre tervezetten, szerinte bőven belefér a zenei közízlésbe.

Néhány napja a Veszprém Festen Tom Jones előzenekaraként léphettek fel. Már azt is nagy megtiszteltetésnek vették, hogy a sztár ügynöksége hozzájárult a fellépésükhöz, a legnagyobb meglepetés akkor érte őket, amikor a fellépésük után Gary Wallis, aki húsz éve zenél Tom Jones-szal, és lényegében a produkció vezetője, több zenésztársával bekopogott az öltözőajtón a fellépésük után, hogy gratuláljon a koncertjükhöz.

- Gyakorlatilag már akkor leesett az állam, amikor megjelent Gary Wallis, aki korábban a Pink Floydban dobolt, ütős hangszereken közreműködött és évekig dolgozott David Bowie-val és Jean-Michel Jarre-ral is. Amikor pedig azt mondta, örülnének, ha fellépnék velük, először el sem akartam hinni - eleveníti fel Pribojszki Mátyás.

A zenésznek egy Etta James-bluesdalba kellett beszállnia, amit ráadásként játszott Tom Jones. A nóta miatt nem izgult, ismerte régről. A fellépés jól sikerült, könnyen beilleszkedett, valódi örömzenélésnek lehetett részese.

- A beugrás legnagyszerűbb pillanata kétségkívül az volt, amikor a szólóm után Tom Jones rám mosolygott és meghajolt előttem - mondja. Az angol ügynökség a fellépésre szigorú kereteket szabott, sem előtte, sem a koncert után nem tudott beszélni Tom Jonesszal, a közös dal azonban életre szóló élményt jelent neki.

A rendhagyó alkalom csak további motivációt ad a zenésznek, aki előtt sűrű hónapok állnak.

- Szeptemberben egy macedón jazz fesztiválon lépünk fel, ahová rajtunk kívül csak amerikai zenekarokat hívtak meg, majd novemberben a duóval Hollandiában veszünk részt klubturnén, miközben mindkét formáció új lemezein elkezdünk dolgozni - avat be a tervekbe.

Mint mondja, újra és újra elölről kell kezdeni mindent, mert olyan műfajban dolgoznak, ahol a korábbi sikerekből nem lehet megélni. Kétévente össze kell rakni egy új anyagot, különben elfelejtik az embert - teszi hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!