Kultúra

2017.03.21. 21:13

Idén is közösen ünnepelt több település népe

Bakonyszentiván, Bakonyság - Szavalóversenyt, ünnepi megemlékezést, valamint baráti vendéglátással egybekötött összejövetelt tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zászlóbontásának 169. évfordulója alkalmából Bakonyszentivánon.

Polgár Tibor

A Bakonyszentiváni Német Nemzetiségi Önkormányzat, Bakonyság és Bakonyszentiván települések önkormányzatai, illetve a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület által a nemzeti ünnephez kapcsolódóan megszervezett regionális főhajtás a hosszú évekre visszanyúló hagyomány folytatásaként idén is szavalóversennyel vette kezdetét. Az általános iskolai diákoknak szóló megmérettetést a bakonyszentiváni kultúrházban tartották.

Az általános iskolai diákok számára meghirdetett szavalóversenynek idén is a bakonyszentiváni kultúrház adott otthont

- Szép hagyomány, hogy a március 15-i ünnepséget az általános iskolai tanulók szavalóversenyével kezdjük itt, a kultúrházban. Mielőtt meghallgatnánk a versmondókat, emlékezzünk H. Szabó Lajos Bél Mátyás-díjas helytörténészre, mindnyájunk Lajos bácsijára. Ő volt, aki kitalálta, hogy a csárdapusztai Kossuth-kápolnához közeli falvak lakói közösen ünnepeljenek március 15-én. Itt szokott ülni a sarokban, könyveivel körülvéve. Mára végleg üres lett a helye, hiszen 2016. augusztus 31-én, 85 évesen eltávozott az élők sorából. Gondoljunk arra, hogy mégis itt van köztünk, figyeli a mai rendezvényt, majd gratulál a szavalóknak! - fogalmazott Fehér Mária címzetes főjegyző felvezetéseként a szavalóversenyre, melyre Csótról, Pápateszérről, Lovászpatonáról és Noszlopról összesen 38 tanuló nevezett.

A hattagú zsűri elnöke Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke volt, mellette Gy. Lovassy Klára nyugalmazott múzeumigazgató, Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros, Nagy Balázs Vince levéltáros, Ács Anna irodalomtörténész, valamint Czepek Béláné Buchwald Gabriella nyelvtanár alkotta a bírálóbizottságot.

A szavalóversenyt az alsó tagozatosok kategóriájában a 4. osztályos Szikra Dorina nyerte meg Noszlopról. Második lett Üveges Dorina (4. osztályos, Noszlop), míg harmadik helyen Boldizsár Panka végzett (3. osztályos, Pápateszér). Különdíjat kapott Könyv Ákos (4. osztályos, Noszlop), Horváth Amanda (2. osztályos, Pápateszér), valamint Pleszinger István (2. osztályos, Lovászpatona). A felsősök között az 5. osztályos Bojnár Andor végzett az élen Pápateszérről. A második Kiss Dzsenifer (7. osztályos, Csót), a harmadik pedig Karvas Viktória (8. osztályos, Pápateszér) lett. Különdíjat vehetett át Ribanszki Balázs (5. osztályos, Csót), Csatári Zsófia (5. osztályos, Csót), Herki Vanessza (8. osztályos, Pápateszér), Szattmayer Tímea (8. osztályos, Lovászpatona), továbbá Keinauf Norina (6. osztályos, Lovászpatona). A verseny díjazásához könyvutalványt adott Pápateszér önkormányzata, illetve könyvjutalmakat ajánlott fel Bakonyszentiván község önkormányzata, a Bakonyszentiváni Német Nemzetiségi Önkormányzat, a budapesti Kossuth Szövetség, valamint Varga Rita vanyolai polgármester.

Megemlékezők a csárdapusztai Kossuth-kápolnánál
Fotó: Nagy Balázs Vince

A diákok megmérettetését követően az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő emlékünnepséget tartottak a korábbi tervektől eltérően nem a csárdapusztai Kossuth-kápolnánál, hanem a bakonyszentiváni kultúrházban. Mint megtudtuk, a szervezők a hűvös idő miatt a műsorban fellépők egészségének megőrzését szem előtt tartva döntöttek a helyszínváltoztatás mellett, egyúttal elnézést kérnek, ha a módosítással valakinek kellemetlenséget okoztak. Az ünnepségen Gy. Lovassy Klára mondott beszédet, Czepek Béláné Buchwald Gabriella verset szavalt, a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola tanulói pedig műsort adtak. Ezt követően a főhajtás koszorúzással folytatódott a csárdapusztai Kossuth-kápolnánál. Végül a március 15. alkalmából szervezett ünnepi program baráti beszélgetéssel és vendéglátással zárult a bakonyszentiváni művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!