Kultúra

2017.01.10. 19:09

Huszonnégy évesen ítélték halálra

Várpalota – A várpalotai forradalmi események egyetlen magyar halálos áldozatára, Berta Józsefre emlékeztek a napokban a városi könyvtárban, ahol az ifjú szabadságharcosról született dal ősbemutatóját is megtartották.

Szabó Péter Dániel

A Krúdy Gyula Városi Könyvtárban tartott megemlékező rendezvényen az 1956-os helyi eseményeket egy évtizede kutató Galambos István, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának történésze tartott előadást Berta József életéről, felvillantva eddig nem ismert részleteket is. Elhangzott, a Veszprémben született fiatalember menhelyi gyerekként nevelkedett, majd iskolái elvégzése után megházasodott, s két gyermeke is született. 1954-ben hívták be sorkatonai szolgálatra, a forradalom lángja már Várpalotán érte.

Galambos István történész előadásában Berta József életéről és halálos ítélettel végződő büntetperének részleteiről beszélt

Az ifjú bányászkatona 1956. október 25-én elhagyta alakulatát, s bekapcsolódott a helyi eseményekbe. Részt vett a tüntetésben, majd a pártbizottság és a rendőrség megtámadásában, utóbbi lefegyverzésében. A harcot követően visszatért laktanyájába, ahol a további harchoz fegyvert és lőszert követelt, katonatársait pedig igyekezett rábeszélni, hogy csatlakozzanak a felkeléshez. Később a fegyveres felkelők megtámadtak több, Hajmáskér felől érkező szovjet gépkocsioszlopot, a palotai csata néven elhíresült összecsapásban a szovjet hadsereg legnagyobb vidéki veszteségét szenvedte el Magyarországon, hiszen tucatnyi orosz katona lelte halálát a harcban.

Lírai hangvételű, mégis határozott üzenetet közvetítő dal írt az ifjú forradalmár tiszteletére a várpalotai Vaszily

Később Berta tagja lett a nemzetőrségnek, részt vett az ÁVH-sok felkutatásában is. A forradalom leverése után a társaival a közeli erdőbe vonult vissza, azt tervezték, hogy folytatják a harcot, végül azonban az egység feloszlott, többen külföldre menekültek. Berta Józsefet 1957 februárjában tartóztatták le.  Első fokon szervezkedés vezetése vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd a legfelsőbb bíróság ezt halálos ítéletre súlyosbította. 1958. január 2-án, 24 évesen végezték ki, ő volt az 56-os események egyetlen várpalotai áldozata.

A rendezvényen rendhagyó dalpremiernek is szem- és fültanúi lehettek a megjelentek, hiszen az előadást megelőzően egy Berta Józsefről íródott szerzemény ősbemutatójának is helyet adott a könyvtár. – A Palotai Turul Társaság tagjaként évek óta részt vettem január elején a Szent Imre utcai Berta-emléktáblánál tartott megemlékezéseken, így örömmel tettem Gágó Zsolt elnök dalszerzésre vonatkozó felkérésnek.

Sajnos túl sok információval nem rendelkeztem az ’56-os palotai mártír életéről, ám ezzel a lírai hangvételű, mégis határozott üzenetet közvetítő dallal szeretnék, szeretnénk neki és a többi, szabadságért harcoló palotai forradalmárnak méltó emléket állítani – mondta el lapunk kérdésére Vaszily Zsolt, a dal szerzője, aki zongorán maga adta elő nagy sikert arató szerzeményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!