Kultúra

2017.04.20. 13:40

Holocaust emléknap Balatonfüreden

Balatonfüred - 153 balatonfüredi zsidót deportáltak 1944-ben, közülük 132-en nem tértek haza. A város szerdán az áldozatokra emlékezett.

Sági Ági

A Vaszary Galériában az ünnepi beszédet Bana József, Győr Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatója mondta. Felidézte, hogy beszéde előtt pontosan 74 évvel, 1943. április 19-én tört ki a varsói gettólázadás, ahol civilek napokon keresztül ellenálltak a harmadik birodalom erős hadseregének.

Elmondta a deportálások történetét, hogy Magyarországon is több zsidótörvényt hoztak, melyek fokozatosan jogfosztották a magyar zsidóságot. A német megszállók nagy része pár nap után elhagyta az országot, és továbbment a szovjet frontra harcolni. Az itt maradó német hadsereg már létszáma miatt se lett volna alkalmas a deportálások megszervezésére, ehhez kellett a Sztójay Döme vezette bábkormány.

Bana József a győri levéltár igazgatója elevenítette föl a deportálások hazai előzményeit
Fotó: Sági Ági

- Ők kezdték el sárga csillaggal megjelölni a házakat, és felállítani a gettókat. Május 15- től kezdődtek a deportálások, amik júliusig tartottak. Horty megtiltotta a budapesti zsidók deportálását, amivel sok budapesti életet megmentett, viszont vidékről 437 ezer embert vittek el. A deportáltak 60 százaléka nem élte túl a II. világháborút.

Beszélt még a nyilasokról, akik 50 ezer budapestit hajtottak gyalogosan Németország felé, és újabb gettókat állítottak föl. Nem csak a magyar zsidók közül kerültek sokan haláltáborokba, de sok volt a politikai fogoly, és a romák nagy részét is 1944 októberében és novemberében deportálták Auswitzba.

Elmondta, hogy még mindig vannak átolvasatlan feljegyzések a korszakból, melyek további feladatot adnak a történetírásnak.A beszéd után Szigeti Csaba szerkesztésében a Szent Benedek Iskola diákjai adtak műsort. Ebben zsidó származású írók műveiből adtak elő részleteket, és a kor jellemző dalait énekelték.

A műsor végén Olti Ferenc balatonfüredi Holocaust túlélők gyermeke mondta el érzéseit az ünneppel kapcsolatban. Kifejtette, hogy hálás azért, hogy bár Balatonfüred megtehetné, hogy nem emlékezik, mégis megteszi ezt minden évben. Elmondta, hogy édesapját és édesanyját a teljes családdal együtt Balatonfüredről hurcolták el, és csak a szülők jöttek haza. Elmondta, hogy Balatonfüred a 132 elveszett ember emlékének ápolásával, tesz azért, hogy hasonló dolgok soha többé ne fordulhassanak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!