Kultúra

2016.10.26. 17:25

História és elektronika - Az Ensemble Mandel adott hangversenyt

Az Ensemble Mandel adott koncertet a Dubniczay-palotában. A historikus hangszerek mellett elektronikus masinák is megszólaltak.

Balla Emőke

Az Ensemble Mandel nemcsak hangzásában, de megjelenésében is különleges. A régi hangszerek mel-lett izgalmasak a velük egyszerre megszólaló elektronikus masinák, hangszerszámok és más hangkeltő berendezések.

Az Ensemble Mandel hangzása, megjelenése is különleges
Fotó: Penovác Károly

Az alapító Mandel Róbert zeneművész arra vállalkozott, hogy az együttes keretein belül új zeneművek komponálását indítványozza, zeneszerzőversenyeket ír ki, hanglemezeket és könyveket ad ki. A négytagú együttes húsztagú is lehet, ahogyan azt a repertoár megkívánja. Az együttesben kiemelt szerepet kapnak az analóg és digitális szintetizátorokon kívül a különleges historikus hangszerek is, így a szerpent, üvegharmonika, szöghegedű vagy a viola da gamba.

A Dubniczay-palotában tartott koncertjükön Bingeni Szent Hildegárd középkori apátnő művei csendültek fel korabeli hangszereken, Baráth Bálint (moduláris szintetizátorok) és Kerestes Szabolcs (számítógépek) az apátnő művei által ihletett elektronikus darabjait játszották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!