Kultúra

2017.01.18. 16:57

Hiánypótló alkotás

Tapolca - Bármilyen furcsa, de eddig még soha nem készült film a magyar Szent Koronáról, pedig itthon van már majdnem negyven éve.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film közönségtalálkozóján Pálffy Géza történész, főszereplő a Tapolcai Moziban.

Mint a film vetítését követő beszélgetésen elmondta, furcsa, de a film elkészülte egyetlen dokumentumnak köszönhető.

- Münchenben kutatva előkerült az 1527 novemberében Székesfehérváron tartott, az utolsó magyar ottani király koronázási lakomája ülésrendje. Akkor kezdtem el érdeklődni még intenzívebben a magyar király koronázások után. Amint elkezdtem kutatni a lakomákat, szertartásokat, szembesültem vele, hogy a magyar tudománynak van egy nagy adóssága: nem ismerjük a koronázások történetét. Amíg nem alakult meg 2012-ben az általam vezetett Lendület Szent Korona Kutatócsoport az akadémián, addig csupán egy szlovák szerző munkájából tudhattunk a történetéről. Úgy gondoltam, szégyen, hogy a magyar koronázásokról egy szlovák szerző írja a legfontosabb munkát. A kutatás során sok új forrás került elő a koronáról, olyasmi, amilyenekről sehol nem olvashattunk. Ekkor érlelődött bennem, hogy jó lenne létrehozni egy csapatot.

A filmben a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium tagjai is szerepet kaptak Fotó: bandérium

A kutatócsoport létrejötte óta olyan sok újdonság került elő, amennyire magam sem számítottam. Bármilyen furcsa, de soha nem készült film a koronáról, pedig itthon van közel negyven éve. A kutatási újdonságok és ez, hogy itt van a magyar történelem legfontosabb tárgya, legfőbb nemzeti kincsünk, ereklyénk indokolták, hogy elkészüljön a film. Azért is, hogy azt a sok újat, amit felfedeztünk, ne csak a tudósok ismerjék meg, hanem mielőbb jusson el önökhöz – mondta a történész, hozzátéve, hogy egy magyar történész számára talán a legfelemelőbb érzés, ha a magyar történelem legfontosabb tárgyát kutathatja. Ha még sok újat is tud mondani róla, akkor nem élt hiába. A kutatócsoport legfontosabb felfedezéseinek hiteles kivonatát, eredményeit nyújtja a film, amely a középkori önálló magyar állam Mohács utáni bukásától, a XX. századig követi nyomon a korona, a koronaékszerek és velük kapcsolatban a magyarság történetét. Bárány Krisztián rendező szerint igazi csapat munka volt nem csak a film elkészítése, hanem maga a kutatás is.

A korona olyan fontos tárgy, olyan hosszú és bonyolult a története, hogy még egy szakértői csoport is nehezen ismeri meg. Ezért egy sok tudományág képviselőiből álló csapatot kellett verbuválniuk. Hangodi László történész arról beszélt, hogy a lélekre mélyen ható film elkészültét mi minden motiválta és hogy milyen helyi vonatkozásai vannak. Úgy fogalmazott, hogy amilyen borzongató a film látványvilága és tartalma, olyan elgondolkoztató lehet akár ha csak szűkebb pátriánkban vizsgáljuk is, hogy a Szent korona históriájában kik játszhattak szerepet megyénkből. Décsey Sándor könyvtárigazgató hozzátette, hogy Lendület kutatócsoportokból ma már több, mint száz van, de csak néhány foglalkozik történet tudománnyal. A Szent Korona csoport köztük elsőként alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!