Kultúra

2016.09.15. 09:56

Hét premier, száz előadás, tizenöt év

Veszprém – Hét premierrel készül a Pannon Várszínház az új évadra, feldolgozzák az 1956-os forradalom témáját és bemutatják a Géczi János-Likó Marcell-Vad Fruttik nevével fémjelzett A Bunkerrajzoló című darabot is.

Kutasi Zsófia

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója az évadnyitó társulati ülésen elmondta, a nyáron nem zártak évadot, augusztus 26-án volt az utolsó hivatalos előadásuk. A nyáron a tervezett 45 előadásból 41-et tartottak meg, az időjárás kegyes volt a szabadtéri fellépések szempontjából. A fizetett nézőszám nyáron 11 ezer volt, ezzel tartják az átlagot. Szép karriert futottak be többek között a gyermekelőadások, a Péter és a farkas és a Szépek szépe, emellett az Egy darabot a szívemből című darab is.

Vándorfi László elmondta, szintén sikeres a Mária evangéliuma című mű, amely magas színvonalú előadás, azok számára is értékes, akiknek fontosak a kulturális gyökerek, a nők és anyák szerepe a társadalomban.  Az évadot ezzel a produkcióval nyitják.

A következő bemutató A Bunkerrajzoló című zenés életrekonstrukció lesz, amely zenés játék, Géczi János író azonos című könyve nyomán, a Vad Fruttik együttes dalainak szituációba helyezésével.

Egy újdonsággal is készül a várszínház: az ’56-os emlékbizottság pályázatán nyertek, így a forradalom témájához kapcsolódva mutatják be október 23-án a Tizenkettő és című darabot, amelynek címe a forradalom tizenkét plusz egy napjára utal. Ehhez kapcsolódik az előadáson látható képzőművészeti vándorkiállítás is. Felelevenednek a műben az Illés együttes előzenekarának, az egykori Kex együttes dalai; az együttes éles kritikát fogalmazott meg ’56-al és a társadalmi berendezkedéssel kapcsolatban.  Az előadás az idén tizenöt éves Pannon Várszínház századik önálló színházi produkciója lesz.

Vándorfi László kiemelte, a várszínház pályázati eredményessége megnőtt, ezt egyben szakmai elismerésnek értékeli.

Az évadban bemutatják a Színház az című Rejtő Jenő kabarét, melyet kabarétréfák, artista számok színesítenek. A Szabin nők elrablása című mű a színház és egy város közösségének kapcsolatát járja körül. A teátrum színre viszi A Pál utcai fiúk című, Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián adaptációt. A mű különlegessége, hogy hogy nem gyerekekre, hanem fiatal emberekre íródott.

Vendég produkció lesz a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, Play című darabja. Az Emil és a detektívek című előadást a várszínház társulata az évad vége fele viszik közönség elé. Vándorfi László kiemelte, a tervek szerint május 23-28 lesz A Tánc fesztiválja. Továbbra is keresik az együttműködést a város kulturális szereplőivel, többek között a Kabóca Bábszínházzal és a Petőfi Színházzal. Ez utóbbiban gyártják A Bunkerrajzoló című előadás díszletét.

Elismerést kapott az Equus című előadás, melyet a Nemzeti Színházban is bemutattak, valamint A Tánc fesztiválja rendezvény.

Új tagként a szervezést erősíti Komondy Eszter, vendégművész lesz Niabe Doriane énekes és Kékesi Gábor színész.

Az ülésen Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere és Bábics Valéria, az ajkai Nagy László Művelődési Központ igazgatója méltatta a Pannon Várszínházzal fennálló kapcsolatot és az együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!