Kultúra

2015.09.30. 15:37

Házak és benyomások

Veszprém - Az volt a célom, hogy a különféle stílusirányzatoktól elrugaszkodva tanulmányt készítsek, amely ugyanakkor összefüggő, együtt értelmezhető képekből áll - nyilatkozta a Naplónak Ferencz Dániel képzőművész Házak című kiállításának megnyitóján a városháza aulájában.

Szám Dorottya

- Bármelyik kép elé állok, úgy érzem, hogy percekig tudnám fejtegetni, hogy vajon milyen technikával készült, mit üzenhet és mire gondolhatott az alkotója. Nemcsak ecsetet, sok eszközt és technikát vonultatnak fel a kiállított munkák. Van azonban egy motívum, amely közös minden képben: a ház. Az az épület, amely minden kultúrában, minden közösség számára üzenetet hordoz. Egy olyan szűk, falakkal körülhatárolt intim belső tér, ahol az ember otthonra lel, védelmet talál. Ez az intimitás az, amely valamennyi képből benyomásként árad és megszólít minket - fogalmazott Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a kiállítás megnyitóján. Hozzátette, Veszprém épített értékei érhetők tetten a munkákban. Kérte, hogy a fiatal festőművész vigye tovább a város jó hírnevét és sose feledkezzen meg veszprémi gyökereiről.

Ferencz Dániel a Naplónak elmondta, a kiállításon egy konceptuális sorozatot láthatunk, amelyet tanulmányként készített. A sorozatot több síkon próbálta megvalósítani: nem csak hordozható alkotásokat, hanem graffitiket is festett, természetesen engedéllyel.

- Az volt a célom, hogy a különféle stílusirányzatoktól elrugaszkodva egy tanulmányt készítsek, amely ugyanakkor összefüggő, együtt értelmezhető képekből áll.

Ferencz Dániel alkotásai sok technikát, eszközt vonultatnak fel
Fotó: Szám Dorottya

A közös pont az egyes képeken a ház motívum, amely egy nagyon leegyszerűsített gyermekrajz formájában jelenik meg. A képekkel nem akartam feldolgozni senkit, hanem létre akartam valami újat hozni. Most, hogy túl vagyok ezen, teljesen más típusú sorozatokon gondolkodom.

Arra a kérdésre, volt-e olyan helyszín vagy épület, amely inspirálta a munkájában, Ferencz Dániel úgy válaszolt, hogy azok a városok motiválták őt, ahol élete során megfordult és élt.

- Veszprém, Budapest és Esztergom. Ez a három város, illetőleg az építészetük motivált engem. Konkrét épületet egyik képen sem ábrázoltam, inkább csak azokat a benyomásokat örökítettem meg, amelyek engem értek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!