Kultúra

2016.03.17. 15:28

Szuromi Miklós karnagy harmincnégy év után elbúcsúzik a fúvószenekartól

Veszprém - Szuromi Miklós harmincnégy évig vezette a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekart. A szombati tavaszköszöntő hangversenyen utódja is megjelenik, ketten vezényelnek.

Balla Emőke

Szuromi Miklós negyvenhárom éves zenepedagógusi pályafutásából a Csermák Antal Zeneiskolában negyvenegy évig tanította az iskolába járó rézfúvós-növendékeket. Tanítványai később felsőbb szinten is folytatták zenei tanulmányaikat. Az alsófokú harsona-, szolfézs- és általános iskolai énektanár, fúvószenekari karnagy növendéke volt többek között Pacsay Attila zeneszerző, Sütő András harsonaművész, Horváth Adrián zenetanár, karnagy, Lajtafalvi Ferenc zenetanár, Koppányi Béla harsonaművész, Vass András harsonaművész, Tóth Árpád, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Nagy Gyula operaénekes és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója.

Szuromi Miklós karnagy a szakma előtti megmérettetést is fontosnak tartotta, növendékeit, a zenekart is több versenyen indította
Fotó: Penovác Károly

A Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekart 1982 óta vezeti. A zenekar 10-26 éves fiatalokból 1975-ben alakult Környei János zenetanár irányításával. A Csermák Antal Zeneiskola rézfúvóstanárai már az első években segítettek a karnagynak, szólamokat tanítottak a gyerekeknek, 1982-ben Káté István igazgató Szuromi Miklóst bízta meg a zenekar irányításával. Karnagyi munkássága alatt az együttes az elmúlt években elismert, megbecsült koncertzenekarrá érett. Az ifjúsági együttes rendszeresen adott térzenét városi és megyei rendezvényeken, aktív közreműködője a fesztiváloknak. A zenekarban zeneiskolás fiatalok muzsikálnak és választhatják negyedik osztály után hangszerük mellé szolfézs helyett tantárgyként a zenekart is, de vannak zeneiskolába már nem járó, felnőtt zenészek is, akik csak próbákra jönnek. Ma huszonhat-harminc fő a zenekar létszáma, de 1982-85 között ötvenhat is volt. Ma nehéz a fiatalokat összefogni, számukra az ifjúsági zenekar után perspektívát nyújtani, miután Veszprémben megszűnt a felnőtt-fúvószenekar. Sok állóképesség, gyakorlás, jó kottaolvasás szükséges ahhoz, hogy egy zenész bírja a zenekari munkát.

Szuromi Miklós minden évben indította növendékeit városi, megyei vagy országos versenyeken, a fúvószenekarral is több kiváló eredményt ért el. A balatoni nemzetközi fúvószenekari versenyen ezüstdiplomát kaptak, a Siklósi nemzetközi fúvószenekari versenyen harmadik díjat. Ez utóbbi azért emlékezetes elismerés, mert a zenekarral kétszer voltak Siklóson, az első alkalommal, húsz évvel ezelőtt még nem szerepeltek a legjobbak között. Ennek oka talán az lehetett, hogy nem tudtak előtte próbálni a vár udvarán, holott nagyon fontos, hogy a zenekar a helyszínen is kipróbálja a hangzást. Mikor az együttes második alkalommal meghívást kapott a versenyre, a lehetőséget nem hagyta ki, fellépés előtt próbált, térzenét adott. Meg is lett az eredménye.

A Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar rendszeres résztvevőjea városi és megyei rendezvényeknek

Harmincnégy év az együttes élén, a századik tanévet ünneplő zeneiskolában: ilyen hosszú ideje senki sem irányított zenekart. Szuromi Miklós az együttest átadja utódjának, Zeitler Dénes trombitatanárnak, katonazenésznek, aki eddig is próbált a legkisebbekkel. A szombaton öt órakor kezdődő huszonötödik tavaszköszöntő hangversenyen mindketten vezénylik a zenekart; közismert, vidám művekkel szórakoztatják a közönséget. Ezentúl utódjának feladata lesz, hogy újra felépítse a zenekart, kicsik és nagyok együtt folytassák az elődök által kijelölt utat.

Szuromi Miklós nyugdíj mellett óraadóként dolgozik a zeneiskolában, az idei az utolsó tanéve. Óraadó tanárként a litéri és a papkeszi református általános iskolában is tanít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!