Kultúra

2015.09.04. 14:59

Hagyománytisztelettel és sok verejtékkel készült a Bogányi-féle hangversenyzongora

Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész nevéhez immár a Bogányiá-zongora is fűződik. A szakértők által is elismert hangszer vidéki bemutatóinak egyik első helyszíne a közelmúltban Tapolca volt.

Tóth B. Zsuzsa

A római katolikus plébánia udvarán ingyenes koncertet adott ötszáz érdeklődő előtt a zongoraművész Nagyboldogasszony ünnepén. Ez alkalommal beszélgettünk a világ hangversenytermei egyik legkedveltebb zongoristájának kötődéséről és új hangszeréről.

– Az első hívó szóra, anyagi viszonzást nem várva fogadta el a meghívást Tapolcára, ahol régóta koncertezik, visszajáró vendég.

– Úgy érzem, hogy szinte hazajövök, hiszen olyan régóta járok ide. Gyermekkoromban többször voltam Tapolcán, Baranyai tanár úr kurzusára jártam ide, annak ellenére, hogy Vácon laktam. Tapolca kicsit a második otthonom lett. Sok barátot szereztem, jól éreztem magam.

– Azóta is rendszeresen koncertezik a város zeneiskolájában. Ez azonban egy másféle esemény.

– Sokat jelent számomra a mai fellépés. A koncert vezérfonala Nagyboldogasszony ünnepe. A fellépés így egy hálaadás, köszönet, örömünnep, magam is katolikus vallású vagyok. A plébánia kertjében vagyunk, hiszen az egyház ünnepéhez kötődik és sokan elférnek itt.

Bogányi Gergely első zongorabemutató koncertjeinek egyike Tapolcán volt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Mit hallhat a közönség, milyen darabok illenek az ünnephez?

– Két talán a legnagyobb zongorista zeneszerző műveiből játszom. A fő műsorszámok Liszt legnagyszerűbb vallásos indíttatású művei. A Bénédiction de Dieu dans la solitude, Isten áldása a magányban című mű a költői és vallásos harmóniák sorozatból. Valamint a Villa d’Este szökőkútjai és Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak című legendáját is bemutatom. A mai koncert vezérfonalát mint ihletadók, ezek a darabok fejezik ki néhány Chopin mű mellett.

– Ráadásul a tapolcai Malom-tó és környezete emlékeztethet is Assisire és a Róma melletti Tivolira, ahol a szökőkutak Lisztet is elbűvölték.

– Valóban, sőt, hogy olyan meleg van, hogy akár Olaszországban is lehetnénk. A tópart környéke is idézi a mediterráneumot, de itt is, mint minden darabjában Liszt az egésznek a mélyére világított rá. A Villa d’Este szökőkútjaiba beleírta a bibliának azon sorát, amely valahogy úgy szól, hogy az örök élet forrásának vizét adom nektek. Tehát minden mediterrán szépség ellenére, amely őt elbűvölte és ihletadója volt a műnek, elsősorban az igazi lényeget látta meg. A bibliai üzenet lényegét, amely fontosabb a környezetnél. A csobogó források gyönyörű kertjénél fontosabb volt számára a dolog mélyére látni.

– Gyakran hallhattuk már öntől Tapolcán Liszt darabot.

– Liszt az egyik kedvencem. Az életműve olyan gazdag és mély, olyan széles spektrumot ölel fel, hogy csak csodálattal tudok adózni a műveinek. A mennyiségük is elképesztő de minőségük még inkább az. A legnagyobbak közt is a legnagyobbak közé tartozik, úgy érzem.

– Hasonlóképpen előnyt élvez Tapolca is, hiszen a Bogányi-zongora egyik első vidéki bemutatkozásának a helyszíne a város.

– Mivel olyannyira fontos szerepet játszott az életemben Tapolca, örülök, hogy az elsők közt ide hozhattam a hangszert, és egy ilyen jeles napon mutathatom be. A plébánia részéről is érkezett egy felkérés felém, amellyel aztán találkozott az én felajánlásom.

– Mitől Bogányi-zongora a Bogányi-zongora?

– Úgy érzem, én lettem kiválasztva erre a feladatra, amely olyan volumenűnek bizonyul, hogy abból egy világraszóló ügy lesz. A zongorának van egy mély és fontos üzenete. Az, hogy Magyarországon készült, hogy ötvözete a hagyománytiszteletnek és az új, merész álmodozásnak. Az odafigyelésnek, imának, munkának és a mögötte levő könnyeknek, verejtéknek.

– Kifejezetten csak önnek készült?

– Nem nekem, hanem a világnak készült, úgy, hogy az én zenei értékrendemet is megkapja. A zongora akusztikai elvárásait, a hangi megjelenését én inspiráltam és irányítottam. Ez a korábbi két prototípus után a harmadik zongora. A sorozatgyártás első darabja. A két első közül az egyik a milánói világkiállítás magyar pavilonjában áll. Meglepően jó minőségű hangszernek tartják azok a világhírű zongoraművészek, akik már játszottak rajta. A harmadik zongorát követi majd több. Meglepően nagy a nemzetközi érdeklődés iránta.

– Ezek szerint Bogányi Gergely nevétől az üzlet is elválaszthatatlan lesz eztán?

– Nem tudok és nem is szeretnék kimaradni abból, hogy az egész ügyet pályára állítsam és tovább vigyem. De ez nem az üzleti rész. Antitalentum vagyok ilyen téren, azonban nem annyira buta, nem hogy ne próbálkozzam meg vele. A szakmai része az enyém.

– A plébánia udvarán rendezett tapolcai koncertet követi több hasonló a jövőben?

– Nem tervezzük, hogy hagyomány legyen, de a zeneiskolában eztán is koncertezem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!