Kultúra

2017.04.20. 10:03

Hagyományőrző gyerekek Somlóvásárhelyen

A kézműves hagyományok ápolására és a tehetségek gondozására indított programot a Somló és Térsége Gyermekeiért Egyesület - tájékoztatta lapunkat Somogyiné Németh Klára egyesületi elnök.

Penk Tímea

A hagyományőrző tehetségprogram a Somló térségében kívánja megőrizni a nemzeti kulturális örökséget és a nemzetiségi hagyományokat.

- Műhelyfoglalkozás-sorozatunkra a tanév végéig havonta egyszer érkeznek fiatalok a Somló környéki településekről. Csuhézás, vesszőfonás, bőrözés, nemezelés, szövés és néptánc szerepel a programok között - számolt be a program vezetője. Legutóbb a somlóvásárhelyi művelődési házban tartották a foglalkozást. Somogyiné Németh Klára örömét fejezte ki, hogy a programban részt vevők milyen elszántsággal és odaadással dolgoznak a kézműves foglalkozásokon.

- Több ilyen jellegű, tanításon kívüli foglalkozást kellene tartani a gyerekeknek, hiszen a tevékenységek közben egy új szemlélet is kialakul bennük: a hagyományok iránti tisztelet és érdeklődés. Az ingyenes foglalkozások lehetőséget teremtenek a hátrányos helyzetű gyermekeknek is a szabadidejük hasznos eltöltésére - mondta az egyesület elnöke. Hozzátette: a szervezet a lehetőségeihez mérten minden évben rendez hagyományőrző tábort vagy programsorozatot, ami mindig nagy népszerűségnek örvend a térség gyermekei körében. Az egyesület tervei között szerepel, hogy pályázati forrásokból még magasabb színvonalú rendezvényeket szervezzenek, és minél több tehetséges gyermek gondozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!