Kultúra

2016.12.03. 15:38

Gyermekrajzok a bányászok munkájáról

Ajka - Bányászatról gyermekszemmel címmel írt ki rajzpályázatot óvodásoknak és általános iskolásoknak a Csingervölgyért Egyesület.

Tisler Anna

A bányász hagyományokat ápoló civil szervezet célja az volt, hogy a gyerekek kutassanak a témában, tudják meg, hogyan éltek és dolgoztak a bányászok. A díjakat a városi Borbála napi ünnepségen adták át december 3-án. Az ajkai és térségi gyermekintézményeiből, művészeti iskolákból összesen 166 rajz és 3 makett érkezett. A pályázók közül tizenhatan kaptak jutalomként rajzeszközöket és édességet. A zsűri tagjai  Geier Károlyné, Krajcsi Tiborné, Birkás Györgyné és Rubin Barbara sokat gondolkodott a helyezéseken. A téma kidolgozásából látták, a gyerekek többsége járt a parkerdei Bányászati Múzeumban. A rajzokon felismerték az ott kiállított tárgyakat. Mások nagyszüleik, ismerőseik elbeszélése alapján gyűjtötték élményeiket.

A Nagy László szabadidőközpont aulájában sokan megtekintették a győztes munkákat Fotó: Tisler Anna

Gerencsér Hilda, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy minden nyáron tábort szerveznek iskolásoknak, ahol a város és térsége bányászati emlékeit keresik fel. Azon dolgoznak, hogy a fiatalok is ismerjék meg azt az iparágat, amely Ajka fejlődését elindította.

Az óvodásoknál első helyezést ért el Magyar Tímea (Katica óvoda), megosztott második lett Samu Flóra (Patakparti óvoda) és Papp Gergely (Zöldikék óvoda), harmadik Orbán Leandró és Kiss Szófia Fanni (mindketten Patakparti óvoda).

Tóth Virág első lett az alsó tagozatosok között Fotó: Tisler Anna

Az alsó tagozatosoknál  Tóth Virág lett az első  (Borsos iskola 4. osztály), megosztott második helyezettként kapott jutalmat Draskovics Rebeka  (Fekete-Vörösmarty 4. osztály) és Korbély Emília  (Szent István  iskola 3. osztály), harmadik lett Harczi  Petra  (Tüskevár) és Szíjártó Zsófia  3.o. (Szent István, 3. osztály).

A felső tagozatosoknál Pál Zsófi (Fekete-Vörösmarty 6. osztály), Fuchs Szebasztián Márk (Devecser, általános iskola 7. osztály) és Antal György Ákos (Borsos iskola 5. osztály) lett a sorrend.

Patasics Dóra makettjével második helyezést ért el Fotó: Tisler Anna

A makett, kisplasztika kategóriában első lett a padragkúti Családok Átmeneti Otthona alkotócsapata, második Patasics Dóra, harmadik Bakos Olivér (mindketten Fekete-Vörösmarty 4. osztály).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!