Kultúra

2016.11.27. 17:50

Gulagra elhurcoltakra emlékeztek Magyarlakon

Magyarlak - 1946. március 9-én három magyarlaki férfit hurcoltak el az azóta hírhedtté vált Gulagra. Magyarországról mintegy hétszázezer embert deportáltak erre a helyre, közülük háromszázezer meghalt a rabság során. Az igaztalanul meghurcolt Takács Ferencre, Monek Józsefre és Néber Elemérre advent első vasárnapján emléktábla avatással emlékeztek a községben élők.

Civil Tudósítónktól

Az ünnepség szentmisével kezdődött az 1960-ban, Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére épült templomban. Az istentiszteletet követően az egybegyűltek a kultúrházhoz vonultak, ahol az elhurcoltak életútját Monek Gyula polgármester elevenítette fel. V. Németh Zsolt államtitkár avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Gulagra elhurcoltak nem voltak bűnösök, bűn nélkül estek a rendszer áldozatává, akikre a szeretet erejével kell emlékezni.

(Balról-Jobbra) Dzsida Anna és Jandrasits Eszter diákok, Kiss Tímea IKSZT munkatárs, Dancsecs Ime képviselő, Dr. Takács Gyula plébános, V. Németh Zsolt államtitkár, Monek Gyula polgármester.

Az irodalmi műsort követően Takács Gyula plébános szentelte meg a magyarlaki kultúrház falán elhelyezett emléktáblát, melynek elkészülte a Gulag Emlékbizottság és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázat révén valósult meg.


Magyarlaki Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Asszonykórusa

A megemlékező ünnepség a Magyarlaki Asszonykórus énekével zárult.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!