Kultúra

2017.05.29. 19:47

Gondűző borocska mellett

Pápa (lm) – Nagy sikert aratott a Jókai Kör Egyesület legutóbbi rendezvényén megjelentek körében a Szó és Kép Színpad Petőfi Sándor-versekből összeállított bordaloló színpadi játéka.

Laskovics Márió

A Jókai Kör Egyesület irodalmi színpaddá alakította a Református Gyűjtemények Könyvtárát pénteken, ahol Gondűző borocska mellett címmel a Szó és Kép Színpad Petőfi-versekből összeállított darabot adott elő Csukárdi Sándor vezérletével, akinek magával ragadó játékát testközelből élvezhette a termet megtöltő közönség.

Petőfi Sándor 175 éve írta meg pápai diákként az első nyomtatásban megjelent, A borozó című versét. 1842 áprilisában vetette papírra a művet, amelyet az év májusában a kor legszínvonalasabb lapja, az Athenaeum közölt. A lényegében egyszereplős darab többek között ebből is idézett – tudtuk meg a rendezvény apropójáról Szabóné Juhász Klára elnökségi tagtól.

Csukárdi Sándor színész, rendező elmondta, öt év alatt legalább már harmincszor vitték színre a zenei és néptáncbetétekkel is tűzdelt, humoros, mégis morális kérdéseket feszegető bordaloló színpadi játékot, melyben szerepelt még Rózsás Hajnalka, Vida Anna és Hujber András.

A főleg többszereplős vásári komédiákat vagy mesejátékokat játszó társulat vezetője elárulta, mindannyian szeretik a bort és Petőfi költészetét. Jelen darabjuk mellett a Ki vagyok én? című előadásukban is a komédiás lelkületű költő lírájából merítettek.

Csukárdi Sándor írással is foglalkozik. Beszámolt róla, hogy novellái a közelmúltban két pályázaton is sikerrel szerepeltek: kettőt beválogattak a Magyar Irodalmi Ház által készülő Születés című kötetbe. Ezek közül az egyik harmadik helyezést ért el. Akárcsak a Credo, quia absurdum című novellája az isaszegi Alkotók, Költők, Írók Klubja alkotói pályázatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!