Kultúra

2017.05.01. 16:15

Gizella-napok Veszprémben - családi és gyermekprogramok ígérnek tartalmas időtöltést

Királynék városa. Női sorsok. Lágy ölelés, kitartó szeretet, nemes elszántság, védő oltalom. És persze illanó szeszély, kavargó érzelmek, kemény megpróbáltatások. Vajon régen milyen lehetett nőnek lenni, női lelkületű városban élni? Veszprémben járva az ember nem is kételkedik, hogy női lélek lengi körül, de mikor költözhetett ide?

Perdöntő bizonyítékokhoz szoktatott gondolatainkat le kell csendesítenünk: az ezredfordulóról például jobbára két-háromszáz évvel későbbi iratokból tudunk tájékozódni, mivel az írásbeliség csak a 13. században kezdett elterjedni Magyarországon. A fennmaradt dokumentumok azt sugallják, hogy a női lélek Szent István feleségével, Bajor Gizellával érkezett Veszprémbe, akinek neve vitatott eredetű: az ófelnémet gisal, zálog, biztosíték, női túsz , és az ótörök güzel, gizal, szépséges, sugárzó, tündöklő szóból is származtatják.

Hogy milyen küllemű lehetett Bajor Gizella, arról keveset tudunk. A székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikának ajándékozott miseruha - amiben benne van saját keze munkája is - később a magyar királyok koronázási palástja lett. Veszprém székesegyházát Gizella már királynéként alapította. Innen ered az a szokás, hogy a veszprémi székesegyház kegy- úrnője a mindenkori magyar királyné lett, akit a veszprémi püspök koronázott meg.

A felvonulás szombaton 18 órakor indul, egészen a Szentháromság térig, ahol átadják a városi alapítású Gizella-díjakat Fotók: Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.

Veszprém szereti nőiességét. A vár finom vonalú épített környezete a városlakókat is lassú léptű szemlélődésre, romantikus andalgásra sarkallja. Rendezvényei alkalmával a turisták előtt is fellebben a fátyol, ami alól barátságos, vidám, visszatérés-re biztató női arc mosolyog ránk. A tavaszi Gizella-napok idején a természet és a vendéglátó város minden csáberejét megtapasztalhatjuk, nincs más dolgunk, mint május 4-14. között tíz napra átadni magunkat a kényeztetésnek.

150 évvel ezelőtt, 1867-ben koronázta meg Erzsébet királynét Ranolder János veszprémi püspök, ebből az alkalomból május 4-én, csütörtök délután kiállítást nyitnak az érseki palotában. Másnap délelőtt a Petőfi Színházban nézhetik meg azt a kiállítást, amit a helyőrségben szolgáló amatőr alkotók munkáiból állítottak össze. Délután érdemes lesz a tavaszi pompába öltözött Margit- romok melletti parkba sétálni, ahol szobrot kap egy másik emblematikus nőalak, Árpád-házi Szent Margit. Innen kellemes andalgással a vár ferences templomába érünk, ahol ünnepi koncerten pihenhetünk meg, a ferences templom esti koncertjén pedig a régi zene kedvelőit ringatja el a Recercare együttes.

A katonák, vagyis a Honvéd Együttes táncosai és zenészei május 6-án, szombaton a Hangvillában köszöntik Veszprémet. Vasárnap délelőtt ünnepi szentmise lesz a Szent Mihály-bazilikában, vele szemben, a Szaléziánumban pedig délután egy fotózás idejére korhű ruhákba bújhat a család, utána bütykölhet és társasjátékozhat. Majd érdemes lesz visszatérni a Hangvillába, ahol a nőiség újabb szirma borul virágba: női kezek nyomán készült alkotásokról jön elébünk a Veszprém környéki táj. A gyerekek zenés műsoron és hangszerbemutatón zsibonghatnak, este héttől pedig a Muzsikás együttes zendít rá.

A vár műemlékeinek kulisszái között családi és gyermekprogramok, koncertek, az Óváros téren népművészeti kirakodóvásár és jelmezes történelmi felvonulás, irodalmi műsor ígér tartalmas időtöltést

A Hangvillában kedden ott folytatják, ahol vasárnap abbahagyták: veszprémi nők írásaiból tartanak előadást. A Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemén ennivalóképek kerülnek terítékre, szerda délután Szent László király alakját idézik meg egy kiállítással, ifjú muzeológusok tartanak tárlatvezetést, bemutat-kozik a múzeumegylet és az egyetemi színpad. A stafétát a Szaléziánum veszi át, ahol az érseki borászatról szóló kiadványt mutatják be, és a hitelesség kedvéért lesz borkós-toló is. Ezután a szomszédos Dubniczay-palotában a női főszereplő, Turós-Máté Kinga táncszínházi előadása arra keresi majd a választ, hogyan lehet megőrizni a tisztaságot, az őszinteséget, a hitet egy olyan világban, amelyben a boldogságot az anyagi jólét, a csillogás és a hírnév elérése által garantálják.

Péntek délután kertmozit nézhetünk a színházkertben. A bazilika altemplomában kamarakiállítások lesznek, a Várgalériában pedig Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas képzőművész kiállítását nyitják meg a nagyközönség előtt. A Művészetek Háza vállalta, hogy szombaton egész nap ingyenesen megnézhetjük a Vass László Gyűjteményt, a Csikász Galériában Ughy István, a Magtárban Sós Gergő kiállítását, a Teguláriumban pedig a római kortól napjainkig készült pecsétes, címeres téglák, ritka tetőcserepek várnak ránk. A jezsuita templomban és a Tejfalussy-házban az első világháború centenáriumához kapcsolódó anyagokat állítottak össze. A múzeumi látogatások között érdemes lesz szétnézni az Óváros téri nép-művészeti kirakodóvásáron, délelőtt a Szentháromság téren szabadtéri ünnepi szentmisét tartanak, délután pedig a Hangvilla előtti tér alakul át játéktérré. Középkori társas-játékok Kátai Zoltán énekmondó délutáni koncertjén is lesznek a Hősök Kapujánál. A városnéző séta 13 órakor indul a jezsuita templomtól fel a várba, a résztvevők ki-tűzőjük felmutatása esetén egy gombóc fagyi átvételére jogosultak a Mackó Cukrászdában.

A felvonulás szombaton 18 órakor indul, egészen a Szentháromság térig, ahol átadják a városi alapítású Gizella-díjakat.

Az ünnepség után jön Lajkó Félix, aki nemegyszer alapjaiban rendezte már át a világzene fogalmát. Népzenész barátaival pörgős, végig táncolható műsort ígérnek. Erősen kapaszkodniuk kell a nyomukban színpadra lépő Cimbaliband Balkán-koncert előadóinak... Vasárnap folytatódik az Óváros téri kirakodóvásár és a Hangvilla előtti játéktér, ahova délelőtt a Kabóca Bábszínház Kinizsi Pállal érkezik. A Tűztorony udvarán egész napos szabadtéri festészeti akció lesz, délután pedig irodalmi pikniket rendeznek. Este a megyeházán a 15 éves Gizella Nőikar koncertje zárja a tavaszi kulturális zsongást Veszprémben.

 

További információ,

részletes program: www.veszpreminfo.hu

A szervezők a program-változtatás jogát fenntartják!

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!