Kultúra

2015.04.27. 16:02

Gazdag zenei hagyaték – Könyv készült a pápai zeneszerzőről

Pápa - Jelentős életművet hagyott az utókorra Gáty Zoltán hajdani zeneszerző, zenetanár és karnagy, akinek életét, munkásságát immár könyv formájában is megismerheti az utókor Horváth Adriánnak köszönhetően.

Polgár Tibor

Az elismert pápai zeneszerző nevét címként viselő kötetet a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatták be szép számú érdeklődő előtt. Horváth Adrián szerző, a pápai fúvósok karnagya érdeklődésünkre úgy fogalmazott, Gáty Zoltán 1890-tól az 1920-as évek közepéig úgymond a hátán vitte Pápa zenei életét, életművet elismerésre méltó. – Ez egy késő romantikus, magyaros attitűdökkel megáldott zenei hagyaték, ami egyébként ennek a kornak a sajátja volt – mutatott rá Horváth Adrián. Megtudtuk tőle: közel egy évig írta a könyvet, és már előkészületi fázisban van a következő kötete, ami a pápai fúvószene történetét dolgozza majd fel.

Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Kör elnöke, Horváth Adrián és Kerpel Péter (balról jobbra) a könyvbemutatón
Fotó: Polgár Tibor

A könyvbemutatón Kerpel Péter, Gáty Zoltán dédunokája beszélgetett a szerzővel a kiadványról. Ennek során elhangzott: Gáty Zoltán 1856-ban született Ajkán, azonban életének nagy részét – közel 40 évét – Pápán élte le, ezer szállal kötődött a város kultúrájához. Családjával 1890-ben költözött Pápára, tanárként szolgálatában állt a Főgimnáziumnak, a Teológiának, a Nőnevelőnek, sőt egy ideig a Pápai Tanítóképzőnek is. Rendkívül változatos, színes spektrumú zeneművei népszerűek és elismertek voltak minden társadalmi körben.

Az eseményen közreműködtek a Pápai Jókai Kör tagjai is – a hajdani zeneszerző ugyanis alapítótagja volt a nagy múltú kulturális egyesületnek –, illetve felvételről részletek hangzottak el Gáty-művekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!