Kultúra

2015.07.05. 08:09

Gazdag színvilág Demény Miklós festményein

Sümeg - A Püspöki Palotában Demény Miklós festő, grafikus emlékkiállítása nyílt a napokban.

Tóth B. Zsuzsa

A megnyitón Kovács László alpolgármester köszöntötte a több mint száz vendéget, majd Wehner Tibor művészettörténész, a Képzőművészti Egyetem tanára méltatta az alkotót. Az 1939-ben született és 2010-ben elhunyt festő, grafikus művésznek a képzőművészeti főiskolán mestere volt Papp Gyula és Bernáth Aurél is. 1965-től két éven át a sümegi művelődési ház előadója volt.

A kiállítás megnyitóján Kovács László alpolgármester köszöntötte a több, mint száz érdeklődőt
Fotó: Csicsics Antalné

Korai munkáin felfedezhetőek a realista vonások több árnyékolással, és részlettel, majd a 80-as, 90-es évektől a konstruktivista előképek után a dekoratív-geometrikus képépítés irányába indult. Főleg építészeti elemek, csendéletek képezték témáit, amelyeket gazdag színvilág és szigorú tárgyszerűség jellemzett. Franciás szellemű, nagyrészt a színhatásokra épülő festményei arról árulkodnak, hogy a modern városi életforma kérdéskörei foglalkoztatták.

Képei készítését nagyszabású konstruktív rajztanulmány előzte meg, amelyek megjelentek a sajtóban is. Számos egyéni és csoportos tárlat aktív résztvevője volt. Művei megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galériában és a Művelődésügyi Minisztérium épületeiben is. A megnyitón Farkas Zoltán gitárművész közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!