Kultúra

2015.08.21. 08:15

Für Anikóval önéletrajzi vallomásról, lemezekről, monooperáról

Színészi munkámat úgy tekintem, mint a festő a palettáját, mondta Für Anikó színművész, aki a minap veszprémi koncertjén két lemezének dalaiból válogatott.

Balla Emőke

- Szokott Veszprémbe járni? Pár évvel ezelőtt egy nagyszerű előadással szerepelt az Országos Színházi Találkozón.

- Huh, de régen volt! Azóta két utcazene fesztiválra is meghívást kaptam, kedves barátaim is laknak itt. Édesanyám, aki a Zeneakadémián végzett, itt, ebben a városban kezdte tanári pályafutását. Sok kötődésem van.

- Gyakran megfordul itt?

- Sokkal kevesebbet, mint amennyit szeretnék, de ha hívnak és tudok jönni, mindig örömmel teszem.

- 2010-ben a második lemeze jelent meg. Hogyan kezdett énekelni, miként születtek a lemezek?

- Az éneklés kezdődött először, a főiskola első évétől énekmesterem, Bagó Gizella tanított. Neki köszönhetem, hogy éneklésre merem tátani a számat. A lemezeim megjelenése előtt sok nagyszerű zenés szerepem volt a Madách Színházban. Azóta bujtogattak kedves barátaim, és jövőre lesz tíz éve, hogy megszületett az első cd. Bereményi Gézához régi barátság fűzött, így egyértelmű volt, kit kérjek fel, mint legavatottabb korszakrajzolót. Megkérdeztem, van-e kedve szövegeket írni nekem, és nagy örömömre igent mondott. Hrutka Róbertet szintén baráti szálakon keresztül ismertem meg. Amikor találkoztam a zenéjével, rögtön beleszerettem. Az külön öröm a számomra, hogy kettejük találkozásából tőlem függetlenül is nagyszerű dolgok születtek: a Cseh Tamás jubileum alkalmából az ő dalait Hrutka Róbert hangszerelte, Udvaros Dorottya legújabb nagylemezét is közösen jegyzik. Örülök, hogy így „összeugrasztottam" őket és jó dolgokat csinálnak együtt.

- Bereményi Géza azt nyilatkozta, hogy mialatt ezeket a dalszövegeket írta, kibújt neméből és nővé változott. Így volt?

- A részleteket tőle kellene megkérdezni, mindenesetre, amikor olvastam nagyon hízelgő volt a számomra, örömmel töltött el. Ez tulajdonképpen egy tréfa és egy kirándulás. Minden akkor jó és akkor lehet komolyan venni, ha egyszerre önironikus is, ugyanúgy lehet kicsit kikacsintani mögüle, mint amennyire komolyan venni. Vigh Zoltán András barátom három dalhoz készített videoklipet, a Szabó Edit, a Karácsonykor egyedül és az Én tudom, mit akarsz címűekhez. Ezek is humorral teliek, és jól fedik egymást.

- Magáénak érzi a zenei anyagot? Nem szólt bele a dalszerzésbe?

- Nem akarok beleszólni, suszter maradjon a kaptafánál. Majd ha én írok dalokat, akkor én ötlök ki világot magamnak, de ezt ők nálam okkal jobban tudják. Mivel őket kértem meg erre, nem akarok beleszólni. Mondtam néhány gondolatot Gézának, illetve Lőkös Ildikó dramaturg barátnőmnek, kronológiai sorrendben diktafonra mondtam az életemet. Ebből Géza merített témákat, így született ez az önéletrajzi válogatás, ami a Nőstény álommal kezdődött, a Kitalált világgal folytatódik.

- Ez egy önéletrajzi válogatás. Szívesen beszél önmagáról?

- Nem szívesen, de így, kellő áttétellel igen.

- Általában nem szokott interjút adni, nyilatkozni.

- Nem. Nem gondolom, hogy nekem magamról bármilyen formában be kellene számolnom. A munkám említésre érdemes, amit szeretek kitenni az ablakba, a magánélet szóban pedig benne van az, hogy magánjellegű.

- Színházi szerepekről nyilatkozik?

- Természetesen. Mindenről, amiről kérdeznek.

- Olvastam, hogy készül egy monoopera.

- Nyitrai László és Galambos Attila egy Jurás Jenő monodrámát írt nekem. Szépek ideje az ideiglenes címe, elkezdődtek a munkálatai, a Múzeumok éjszakáján a Bajor Gizi Színészmúzeum lépcsőjén esteledvén ebből már elő is adhattunk öt dalt. Nagyon izgalmasnak ígérkezik, várom a folytatást. Az Örkény István Színháznak lesz egy stúdiószínpada, reményeket fűzünk ahhoz, hogy ezt ott befogadják. Nagyszerűnek ígérkezik a darab.

- A korábbi zenés esteket is játszotta az Örkény színházban.

- A Nőstény álomból és a Kitalált világból is tartottunk koncerteket, kollégáimat, zenész barátaimat hívtam vendégül, hangulatos estek voltak. Most örülök annak, hogy ezt az anyagot nyári turné formájában június végétől augusztus közepéig megismertethetem másokkal is. A mai a hetedik, záró koncertje a nyárnak, tegnap este még a szarvasi vízi színpadon énekeltünk. Ott nem ebben az akusztikus változatban, mert a hely nagyságához és stílusához igazítjuk, hogy unplugged koncertet adunk vagy Hrutka Róbert hattagú zenekarával adjuk elő a dalokat.

- Színház, film, zene, szinkron. Melyiket kedveli?

- Ez olyan, mint a festőnek a palettája, hol a pirosba mártogatja az ecsetet, hol a sárgából a zöldbe, hol pedig keveri a színeket. Én is így vagyok. Ha a színészi munkámat így tekintem, mint egy paletta, akkor mártogathatok a zenébe, filmezésbe, színházba. Sok árnyalatát mutathatom meg ennek a munkának és hála Istennek, mindegyikre van felkérésem, lehetőségem. Jó, hogy mindenféle dologban kipróbálhatom magam.

- Sokat játszik. Milyen feladatok várják ősszel az Örkény színházban?

- Augusztus 24-én kezdjük a munkát a Mohácsi fivérek október 9-i bemutatójával. Az első alkalom, amikor a három Mohácsi testvér, János, István és András egy munkában dolgozik együtt. Addig még vár ránk az Örkény kert, majd dupla előadásban játsszuk a Válótársak című színdarabot Lengyel Ferenc kollégámmal Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon. Dúsan indul az évad.

- Jutott idő nyáron pihenésre is?

- Jutott. A színész is ember, nekem is szükségem van regenerálódásra, feltöltődésre. A zenélés nem munka. Ez öröm zenélés és minden koncert, ahol megfordultunk, különleges hangulatú volt, mindegyik más. Nagy ajándékok, bonbonok az életemben ezek a koncertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!